Kun je spierpijn hebben in je hart na het sporten?

Piet Driest uit Groningen kwam na een jaar niet sporten met stevige spierpijn uit de sportschool. De pijn in zijn borst bracht hem tot de volgende vraag: kun je (in theorie) spierpijn hebben in je hart?

Sporten met een hoge hartslag is een goed idee, was gisteren te lezen in deze rubriek. Al is het maar omdat je anders in dat halve uurtje op de sportschool veel te weinig doet. Nu de pijn. Het hart is een grote spier, dat weten we. Maar kun je er ook spierpijn aan hebben?

Hoogleraar Patrick Schrauwen uit Maastricht kan zich het niet voorstellen. Hij houdt zich bezig met stofwisseling en suikerziekte en weet veel van beweging. Spierpijn krijg je door beschadigde spiervezels en door melkzuur, dat zich in de spieren ophoopt bij zuurstoftekort. Schrauwen: „Stel dat je hartspier zou verzuren? Dan lig je zo dood op de grond.” Hij vraagt zich af of je überhaupt wel iets voelt aan je hart. „Je voelt ’m toch ook niet samentrekken?”

Je kunt wel degelijk pijn voelen in je hart, weet cardioloog Ron Peters van het AMC in Amsterdam. „Bij een hartinfarct sterft er een stukje van je hart af. Dat doet pijn.”

Maar spierpijn, dat kan niet. Peters: „We denken dat spierpijn veroorzaakt wordt door het beschadigen van de structuureiwitten van spiercellen, de eiwitten die stevigheid geven. Dat gebeurt vooral door activiteiten waarbij de spier opgerekt wordt terwijl hij samentrekt. Dat heet excentrische contractie.” En dat soort belasting, zegt Peters, kan in het hart niet.

Wat ook telt, is dat je je hart niet kunt overbelasten op de manier waarop je je benen kunt overbelasten. Zenboeddhisten kunnen misschien door meditatie hun hartslag beïnvloeden, maar doorsnee mensen kunnen hun hartslag niet op commando opvoeren. Een sporter kan wél kiezen om zijn armen en benen ‘te hard’ te gebruiken, met verzuring, kapotte vezeltjes en spierpijn als gevolg.

En de pijn op de borst die Piet voelde na het sporten? Die komt wellicht van de borstspieren, van hijgend op de loopband staan. Of iets te veel kilo’s tillen.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carola Houtekamer