Kortkolom kunst

Guy Delisle wint prijs voor strip ‘Jeruzalem’

Rotterdam. Op het 39ste stripfestival in Angoulême is de prijs voor het beste album uitgereikt aan Chroniques de Jérusalem van Guy Delisle. Het is een boek in een reeks kronieken die hij tekent naar aanleiding van lange verblijven in het buitenland. De Nederlandse vertaling verschijnt naar verwachting in maart. Eerder tekende de Canadees al de boeken Birma, Pyongyang en Shenzhen. Delisle kreeg de prijs van een jury onder leiding van Art Spiegelman, en met onder meer Joost Swarte als lid. De Fransman Jean-Claude Denis kreeg de Grote Prijs van de stad Angoulême voor zijn oeuvre. Andere prijzen op dit prestigieuze stripfestival gingen naar de Franse vertaling van Yoshihiro Tatsumi’s A Drifting Life en Bride Stories van Mori Kaoru. De speciale juryprijs was voor Jim Woodring voor zijn Congress of the Animals. (NRC)

Operazangeres Camilla Williams overleden

Rotterdam. In Chicago is gisteren de Amerikaanse sopraan Camilla Williams overleden. Williams was in 1946 de eerste Afro-Amerikaanse die een rol zong – als de Japanse Cio-Cio-San in Puccini’s Madama Butterfly – bij een groot Amerikaans operahuis, de New York City Opera. Daarmee was ze de directe voorganger van Marian Anderson, die als eerste zwarte zangeres debuteerde bij de prestigieuzere Metropolitan Opera. Ook als Cio-Cio-San was Williams in 1954 de eerste zwarte zangeres aan de Wiener Staatsoper. Williams (1919) zong in 1963 bij de demonstratie voor gelijke burgerrechten, waar Martin Luther King zijn ‘I Have a Dream’-speech hield. (NRC)

Leeuwarden sluit stadskunstcentrum

Leeuwarden. Het centrum voor de kunsten Parnas in Leeuwarden wordt opgedoekt. Dat meldde de organisatie nadat de gemeenteraad met de sluiting had ingestemd. Het Leeuwardense college liet al in april 2010 weten van plan te zijn het kunstcentrum op te heffen. De directie van het Friese centrum noemt de „luchtigheid” waarmee het kunstenaarschap naar de „marge” wordt gedreven „beschamend”. Het gemeentebestuur wil kunstonderwijs op een andere manier aanbieden, zegt een woordvoerder. Alle 8500 basisschoolleerlingen in de stad moeten vanaf het nieuwe schooljaar muziek- en kunstlessen krijgen. De 85 docenten van Parnas worden omgeschoold. (Novum)

Goudse Schouwburg gekozen als beste 2011

Amsterdam. De Goudse Schouwburg is door de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) verkozen tot de beste Nederlandse schouwburg van 2011. Dit heeft Erwin van Lambaart, voorzitter van de VVTP, gisteren in het Beatrix Theater in Utrecht bekendgemaakt. Het juryrapport roemt de Goudse Schouwburg vanwege de „professionaliteit en de gepassioneerde benadering van het theatervak. Van kassière tot directeur is iedereen betrokken bij de voorstellingen. De schouwburg heeft een sterke band opgebouwd met het publiek.” (NRC)