Kortkolom economie

Heijmans: verlies door afwaardering vastgoed

Rotterdam. Bouwbedrijf Heijmans verwacht over 2011 een nettoverlies van 40 miljoen euro, vanwege met name waardeverminderingen op vastgoedposities, maakt het bedrijf dinsdag voorbeurs bekend. Het netto operationele resultaat (exclusief de afwaardering) zal naar verwachting van Heijmans 25 miljoen bedragen. Het bedrijf stelt verder dat de vermogenspositie solide blijft. Heijmans wil een dividend over 2011 uitkeren dat gebaseerd is op de nettowinst exclusief bijzondere posten. De afwaarderingen waarmee Heijmans te maken heeft gehad zijn veroorzaakt door een aanhoudend slechte woningmarkt, stelt het bedrijf. Daardoor verwacht het bedrijf op maximaal 45 miljoen euro aan waardeverminderingen uit te komen. Daarnaast zal de goodwill op het vastgoed van het in 2001 overgenomen IBC waarschijnlijk 10 miljoen euro in waarde verminderen. De koers van Heijmans ging vanmorgen hard onderuit op de beurs. Het aandeel noteerde rond de middag 3,8 procent lager op 8,86 euro. (Dow Jones)

Nettowinst Santander daalt met 98 procent

Rotterdam. De nettowinst van het Spaanse Banco Santander is in het vierde kwartaal van 2011 met 98 procent gedaald ten opzichte dezelfde periode het jaar daarvoor. De winst over het gehele jaar daalde met 35 procent naar 5,35 miljard euro. Dat heeft de bank dinsdag bekendgemaakt. De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal 47 miljoen euro, tegenover 2,1 miljard een jaar eerder. Het grote verlies is vooral te wijten aan een afschrijving van iets meer dan 1,8 miljard euro op Spaans onroerend goed en het reserveren van kapitaal als buffer om slechte vastgoedleningen te dekken. Santander, de grootste bank van de eurozone in termen van marktwaarde, verklaart dat de vraag naar leningen in het vierde kwartaal met 4 procent is toegenomen. (Novum/Dow Jones)

Werkloosheid eurozone blijft stabiel op 10,4 pct

Amsterdam. De werkloosheid in de eurozone is in december conform verwachting ongewijzigd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, dinsdag. In de landen waar wordt betaald met de euro bleef de werkloosheid met 10,4 procent ongewijzigd ten opzichte van november. De Duitse werkloosheid is in januari licht gedaald. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Duits federaal statistiekbureau. Het werkloosheidspercentage, aangepast voor seizoensinvloeden, nam afgelopen maand licht af tot 6,7 procent, van 6,8 procent in december. (Dow Jones)