Kortkolom buitenland

India koopt als eerste Franse jachtvliegtuigen

New Delhi. De Indiase regering heeft vanmiddag bekendgemaakt dat ze 126 Franse jachtvliegtuigen van het type Rafale aanschaft voor de Indiase luchtmacht. Het is voor het eerst dat de Fransen een buitenlandse order voor dit toestel in de wacht slepen. Het gaat volgens Indiase media om een bedrag van 10,4 miljard dollar (7,9 miljard euro). De Indiase regering verkoos de Rafale uiteindelijk boven de Eurofighter, die door verscheidene Europese landen samen wordt gemaakt. (AFP)

Ex-premier Roemenië naar cel om corruptie

Boekarest. Gisteren is voor het eerst een Roemeense oud-premier veroordeeld wegens corruptie. De sociaal-democraat Adrian Nastase, premier van 2000 tot 2004, kreeg na een proces van drie jaar twee jaar cel. Hij heeft in 2004 bedrijven en overheidsinstellingen onder druk gezet om tegen betaling deel te nemen aan een symposium. Zo’n 1,7 miljoen euro gebruikte hij voor een vergeefse campagne voor het presidentschap. Nastase gaat in beroep en hoeft daarom niet meteen de cel in. De EU dringt bij de Roemeense regering aan op meer actie tegen corruptie. (AP, AFP)

Amerikanen zoeken toevlucht in ambassade

Kairo. Drie van in totaal zes Amerikanen die Egypte niet mogen verlaten, hebben hun toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade in Kairo. Zij zijn verbonden aan democratiseringsorganisaties die buitenlands geld krijgen en waarnaar de Egyptische autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld. De regerende militaire raad ziet vaak „buitenlandse handen” achter het protest tegen zijn bewind. Het onderzoek en het uitreisverbod hebben de Egyptische betrekkingen met de VS op scherp gesteld. Amerikanen waarschuwen dat er miljardenhulp op het spel staat. (AP)

Tunesische politie houdt rapper vast

Tunis. Een Tunesische rapper is vorige week opgepakt en voorgeleid, zo heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Er zijn geen officiële mededelingen gedaan over de beschuldigingen tegen de rapper, Anis Mrabti, die zich professioneel Volcanis le Roi noemt. Maar zijn familie gaat ervan uit dat zijn arrestatie verband houdt met zijn laatste lied. Daarin drukt hij zijn teleurstelling uit over de huidige situatie van Tunesië waar mishandelingen door de politie, corruptie, armoede en onrecht voortduren. (AFP)

Twee doden bij nieuwe onlusten in Senegal

Dakar. Bij nieuwe onlusten in Senegal zijn twee mensen gedood toen de paramilitaire politie het vuur opende op betogers tegen een mogelijke derde ambtstermijn voor president Abdoulaye Wade. Het Constitutionele Hof keurde zijn kandidaatstelling vrijdag goed, terwijl de populaire zanger Youssou N’Dour werd uitgesloten. Sinds dit bekend werd, is het onrustig. Mensenrechtenactivist Alioune Tine, die zaterdag werd gearresteerd, is gisteravond weer vrijgelaten. De verkiezingen zijn gepland voor 26 februari. (AFP)

Lekke condooms van jarig ANC teruggehaald

Johannesburg. Ongeveer 1,35 miljoen condooms die deze maand verspreid zijn tijdens het eeuwfeest van het Afrikaans Nationaal Congres blijken lek. Het ministerie van Gezondheid wil ze weer innemen. Aidsactivisten rapporteerden al eerder dat de condooms „lekken als een vergiet” en barsten. Het gaat om 8.700 dozen met condooms die zijn verspreid via hotels en pensions bij de stad Bloemfontein. In Zuid-Afrika zijn naar schatting 5,6 miljoen mensen besmet met hiv. (NRC)