Kortkolom binnenland

De offici‘le staatsiefoto van Hare Majesteit Koningin Beatrix. ©RVD/foto VINCENT MENTZEL==F/C==Nederland. 's-Gravenhage, 13 april 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Steun voor minister Van Bijsterveldt miniem

Rotterdam. Slechts 6 procent van de leraren en directeuren uit het voortgezet onderwijs staat achter het beleid van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA). Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van bureau DUO Onderwijsonderzoek onder ruim 1.300 leraren en schooldirecteuren. Bij haar aantreden in 2010 stond bijna de helft van de leraren en directeuren nog achter de minister. Ook in het basisonderwijs nam het vertrouwen in de minister sterk af: van 72 naar 20 procent. (NRC)

Friese duif blijkt kwart miljoen euro waard

Leeuwarden. Een Friese wedstrijdduif heeft op een internetveiling ruim een kwart miljoen euro opgebracht. Niet eerder werd er zoveel betaald voor een Nederlandse duif. De eigenaar, duivenmelker Pieter Veenstra uit Drachtstercompagnie, verkocht nog 244 duiven. Hij kreeg er 1,9 miljoen euro voor. De recordduif, een vrouwtje, is voor 250.400 euro gekocht door een Chinese scheepsmagnaat die zich wil bezighouden met duivensport. Veenstra is vijftien jaar actief in de wedstrijdsport en behaalde nationale en internationale titels. (NRC)

Passagiers te water na botsing pont en schip

Rotterdam. Twee opvarenden van een fietserspont op het Rijn-Schiekanaal bij Rijswijk zijn vanochtend in het water gevallen na een aanvaring tussen de pont en een binnenvaartschip. Volgens de politie ging het om een leraar en een leerlinge van een middelbare school. Beiden stonden snel weer op het droge. Wegens mogelijke onderkoeling is de leraar naar het ziekenhuis vervoerd. De scholiere had genoeg aan een douche in een huis vlakbij de plaats van het ongeluk. De twee andere pontpassagiers, ook middelbare scholieren, wisten aan boord te blijven. De brandweer zocht op het water naar drenkelingen, omdat enige tijd onduidelijk was hoeveel opvarenden de pont had. (NRC)

Brand in Brabantse champignonkwekerij

Brand in Brabantse champignonkwekerij

Rotterdam. In een champignonkwekerij in het Brabantse Bavel heeft vanmorgen een grote brand gewoed. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar een loods waar asbest in was verwerkt. De brand brak uit om half acht, omstreeks half tien was de brand geblust. Over de oorzaak is nog niets bekend. Er zijn geen gewonden gevallen. (Novum)

Koningin Beatrix viert 74ste verjaardag

Rotterdam. Koningin Beatrix is vandaag 74 jaar geworden. Nog nooit bereikte een regerende monarch in Nederland de leeftijd van 74 jaar. Koning Willem III overleed in 1890 op 73-jarige leeftijd. De koningin viert de dag in huiselijke kring, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Wel ontvangt zij een afvaardiging van een Haagse brigade van de Koninklijke Marechaussee, die zich bezighoudt met de beveiliging van het Koninklijk Huis. (NRC)