Judoka Van Emden dient ook protest in

Anicka van Emden dient een protest in bij de Nederlandse judobond tegen de beslissing om Elisabeth Willeboordse naar de Olympische Spelen te sturen in de gewichtsklasse tot 63 kilogram. De 25-jarige judoka vindt dat zij meer recht heeft op het startbewijs dan haar 33-jarige concurrente. Ook turner Jeffrey Wammes blijft vechten voor olympische uitzending.

Van Emden vindt dat ze beter heeft gepresteerd in de vier door de bond aangewezen wereldbekerwedstrijden. Ze haalde drie keer een medaille, Willeboordse twee keer. Ook beroept de pupil van trainer Chris de Korte zich op haar WK-brons en EK-zilver van afgelopen jaar.

De judobond heeft altijd gezegd dat bij de keuze tussen de twee wereldtoppers ook ervaring een rol zou spelen. Willeboordse heeft olympisch brons (2008) en twee EK-titels.

De Korte denkt niet dat het protest kansrijk is. „De gevolgde procedure is juist. Het protest is voor Anicka een uitlaatklep. Ik probeer slechts haar ondanks de teleurstelling te behouden voor het topjudo.”

Turner Wammes bestrijdt op zijn beurt de zienswijze van de turnbond KNGU dat Epke Zonderland, zijn concurrent voor één aanwijsplek, vormbehoud heeft getoond. Wammes’ advocaat zond gisteren opnieuw een brief aan interim-topsportmanager Ad Roskam van de KNGU waarin gesommeerd wordt hem aan te wijzen voor de Spelen. Zo niet, dan kan de bond een rechtszaak verwachten.

In de brief noemt Wammes’ advocaat de beslissing van de KNGU om Zonderland, zonder dat die daarvan zelf op de hoogte was, vormbehoud toe te kennen „een opmerkelijke beslissing die uit de hoge hoed is getoverd”. De advocaat van Wammes weerlegt de opvatting van de KNGU dat Zonderland vormbehoud mag tonen op een ander toestel dan waarop hij zijn nominatie heeft verdiend.

De KNGU beroept zich op de regel dat de Friese turner strikt formeel niet is genomineerd, maar op de WK in 2011 op het toestel rek aan de prestatienorm heeft voldaan. En dat zou volgens de turnbond en sportkoepel NOC*NSF betekenen dat Zonderland ook vormbehoud op een ander toestel – in zijn geval het toestel brug – mag tonen.