Jeroen Eisinga wint Tiger Award voor Springtime

Still uit Springtime. Foto IFFR

De Japanse film Generator, Big in Vietnam uit Frankrijk en de Nederlandse productie Springtime zijn gisteravond uitgeroepen tot de beste korte films op het IFFR van dit jaar.

De makers kregen een Tiger Award uitgereikt in festivallocatie WORM in Rotterdam. Eenentwintig films streden in de achtste Tiger Awards Competitie voor korte films, variërend in lengte van vijf tot zesenvijftig minuten.

Makino Takashi maakte Generator als reactie op de ramp in Fukushima en visualiseert Tokio als eroderende metropool, onder duistere muziek van Jim O’Rourke. De jury oordeelde als volgt:

“Met een indrukwekkende soundtrack en hybride gelaagdheid, creëert Generator een explosieve, enerverende ervaring over een omgeving aan de vooravond van een ramp.”

Big in Vietnam werd geregisseerd door Mati Diop en vertelt over over een regisseur die afdwaalt tijdens het filmen. Bij het maken van Les liasons dangereuses blijkt de hoofdrolspeler namelijk verdwenen. Regisseur Henriette gaat naar hem op zoek, maar ontmoet een andere man. In het juryrapport staat het volgende:

“Big in Vietnam, ruw, uitdagend en elliptisch, is vervuld van een ongewone stemming en een ontwapenende intimiteit.”

Springtime van Jeroen Eisinga is gemaakt met een man, een tafel, een camera en vijfentwintig kilo bijen: het werd een avontuur dat eindigde in het ziekenhuis, of zoals de jury het omschreef:

“Een monumentaal en verlammend filmisch portret van een onverschrokken performance geëtst uit zoemende bijen en 35mm-korrels.”

    • Annemarie Coevert