In Foodistan vechten Pakistan en India oorlog uit met mes en vork

De strijd tussen de aartsvijanden Pakistan en India, die de afgelopen decennia al drie keer oorlog voerden, speelt zich sinds kort af op een nieuw slagveld: achter het fornuis. In het programma Foodistan binden koks uit beide landen de strijd met elkaar aan om de jury te verleiden met de kruidigste curry's, biryani's of chicken tikka's.

De jury bestaat uit een Indiase culinaire recensent, een Britse kok en een actrice van Frans-Pakistaanse afkomst. Ze staan voor de uiterst delicate taak een oordeel te vellen zonder dat dit tot een nieuwe oorlog leidt tussen naties waar discussies over eten altijd weer tot de hoogtepunten van de dag behoren.

Hoe gevoelig alles ligt, bleek al bij de eerste show. De Pakistaanse kok Mohammed Naeem, gewoonlijk werkzaam in een gerenommeerd hotel in Lahore, trok zich woedend terug uit de competitie nadat de jury een nipte overwinning aan een Indiaas team had toegekend. Volgens hem begreep de jury niet genoeg van de Pakistaanse keuken en waren de leden bevooroordeeld.

De Pakistaanse keuken lijkt sterk op die in delen van Noord-India, maar de Indiase keuken als geheel is veel gevarieerder. De jury zei daar bij de opdrachten zoveel mogelijk rekening mee te hebben gehouden.

Het programma is een initiatief van de Indiase televisiezender NDTV. Acht Pakistaanse en acht Indiase koks binden de strijd met elkaar aan, soms als team, soms individueel. Uiteindelijk rest er één winnaar. De eerste aflevering is in India al uitgezonden, in Pakistan gebeurt dat pas medio volgende maand.