'Hoofddoek best veilig'

Aziatische voetbalbond wil dat FIFA hoofddoekverbod versoepelt.

Rotterdam. De Aziatische voetbalbond AFC wil dat de FIFA de regels voor het dragen van hoofddoekjes versoepelt. De wereldvoetbalbond verbiedt hoofddoekjes sinds 2007 omdat die onveilig zijn, speelsters zouden ergens achter kunnen blijven haken en kunnen stikken. In islamitische landen levert dat verbod problemen op. Zo lieten de Iraanse voetbalsters een kwalificatieduel voor de Spelen schieten omdat ze geen hijab (sporthoofddoekje) mochten dragen. Volgens de AFC zouden nieuwe modellen die bij contact los kunnen komen – bijvoorbeeld door klittenband rond de hals – veilig genoeg zijn. Begin maart komt de IFAB, het orgaan dat de spelregels in het voetbal bepaalt, bijeen om een beslissing te nemen over de hoofddoekjes. Novum, AP