Holleeder moet getuigen in rechtszaak mislukte aanslag

Willem Holleeder op zijn scooter in de zomer van 2005.

De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de vorige week vrijgekomen Willem Holleeder moet getuigen in een rechtszaak over een mislukte aanslag op Cor van Hout. Dat meldt AT5.

Van Hout werd op 22 december 2000 op straat in Amstelveen diverse malen beschoten, maar bij de liquidatiepoging ontsnapten Van Hout en zijn chauffeur ternauwernood aan de dood. Het Openbaar Ministerie wilde de voormalige lijfwacht van de in 2000 geliquideerde topcrimineel Sam Klepper, Nico V samen met de 52-jarige Joegoslaaf Maruf M. vervolgen voor de mislukte aanslag.De officier van justitie had acht jaar gevangenisstraf geëist.

In 2008 bepaalde de rechtbank dat het OM in deze zaak niet ontvankelijk was, maar vorig jaar besloot het gerechtshof in Amsterdam de zaak helemaal over moet worden gedaan, met andere rechters. Alle betrokkenen die nog in leven zijn wordt opnieuw aan de tand gevoeld, meldt De Telegraaf. Volgens de raadsvrouw van Nico V. kan Holleeder meer vertellen over de strijd om de macht in de Amsterdamse onderwereld, meldt De Telegraaf. Naast Holleeder moet wapenhandelaar Mink Kok opheldering geven over het jachtgeweer dat is gebruikt bij de aanslag.

Het proces wordt op 17 september voortgezet.

    • Lex Boon