Groot-Brittannië stuurt oorlogsschip naar Falklandeilanden

De Britse torpedobootjager HMS Dauntless. Foto Reuters

De Britse overheid stuurt een van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de Falklandeilanden. Dat heeft het Britse ministerie van defensie vandaag bekendgemaakt. Londen benadrukte dat het om een routinemissie gaat. De HMS Dauntless, een torpedobootjager, moet het fregat HMS Montrose aflossen.

De beslissing komt op een moment dat de spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden oploopt. Die spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in april dertig jaar geleden. De Falklands maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Maar Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden in de Atlantische Oceaan, die het de Malvinas noemt.

Verenigd Koninkrijk benadruk soevereiniteit

Ondanks dat het volgens de Britse overheid een “routinemissie” is benadrukt Groot-Brittannië volgens onze correspondent Titia Ketelaar met deze stap dat de eilanden onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen. Ketelaar:

“De Britten benadrukken nogmaals dat de eilanden Brits zijn en dat ze de inwoners zullen blijven beschermen zolang ze Brits willen blijven, waarbij wordt gewezen op het zelfbeschikkingsrecht. Daarnaast waarschuwden hoge militairen onlangs voor bezuinigingen bij defensie. Dat ze nu een van hun meest geavanceerde schepen sturen laat zien dat de bescherming van de Falklandeilanden serieus wordt genomen.”

Volgens Ketelaar is deze stap ook een vervolg op wat er vorige week is gebeurd. Toen sprak de Britse premier David Cameron sprak van de “koloniale” houding van Argentinië over de eilanden. Dat deed hij omdat “deze mensen Brit willen blijven en de Argentijnen vinden dat ze iets anders moeten doen.” Deze uitspraak leidde in Argentinië tot felle reacties. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman beschuldigde de Britten als voormalige koloniale wereldmacht van “het herschrijven van de geschiedenis”.


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon