Groep Franse senatoren vecht genocidewet aan - Erdogan reageert verheugd

De Franse Senaat stemde op 23 januari in met de genocidewet. Foto AFP / Eric Feferberg

Een groep Franse senatoren wil de wet blokkeren die de ontkenning van de genocide op Armeniërs strafbaar stelt. Ze hebben de Constitutionele Raad vandaag verzocht om de wet tegen te houden.

Er is een beroep ingediend door 72 senatoren en 65 afgevaardigden van het parlement, meldt het Franse persagentschap AFP. Er zijn minimaal 60 handtekeningen nodig om de Constitutionele Raad te vragen om een wet grondwettelijk te toetsen.

Turkije is woedend vanwege genocidewet

De Turkse regering is woedend over de wet. Nadat deze vorige week werd aangenomen in de Senaat dreigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken met niet nader gespecificeerde maatregelen. De Turkse premier Tayyip Erdogan noemde het Franse wetsvoorstel “discriminerend en racistisch”.

Erdogan verheugd over deze stap

Erdogan heeft verheugd gereageerd op de gang van de Franse senatoren naar de Constitutionele Raad.

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo’n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraft met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45 duizend euro.

‘Dit is een kwestie van tijd winnen’

Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe in een toelichting:

“Dit betekent extra uitstel. Hier winnen ze een beetje tijd mee. De Constitutionele Raad moeten binnen een maand over de wet beslissen. Het is moeilijk te voorspellen wat de uitkomst gaat zijn. Dat is dus afwachten. Als de wet ongrondwettelijk wordt verklaard is het einde oefening en zal er een nieuwe wet moeten worden geformuleerd. In de Constitutionele Raad zitten bijvoorbeeld ex-presidenten Chirac en Giscard d’Estaing, maar ook wetenschappers en professoren.

Toen de wet vorige week in stemming werd gebracht in de Senaat, is ook al geprobeerd om de wet voor te leggen aan de Constitutionele Raad. Maar toen waren er te weinig leden aanwezig om het verzoek in behandeling te nemen. De Senaat heeft het strafbaar stellen van ontkenning van de genocide al eens in een commissie ongrondwettelijk verklaard. Maar die lezing is tijdens de zitting verworpen.”

    • Marije Willems