Gokzaak Afrika: 67 profs gestraft

De voetbalbond van Zimbabwe heeft 67 profs, inclusief vrijwel alle spelers van het nationale team, tot nader order geschorst wegens betrokkenheid bij een corruptieschandaal. De spelers zouden tussen 2007 en 2009, betaald door een goksyndicaat, oefeninterlands in Azië met opzet hebben verloren.

Op zittingen van een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft een aantal prominente Zimbabweaanse internationals, onder wie spelers uit de lucratieve Zuid-Afrikaanse competitie, eind vorig jaar toegegeven geld te hebben aangenomen van vertegenwoordigers van de Singaporees Wilson Raj Permulal, die in Finland een gevangenisstraf uitzit voor omkoping.

Lopende het onderzoek besloot de bond gisteren de spelers voorlopig te schorsen. Het nationale team van Zimbabwe wist zich niet te kwalificeren voor het toernooi om de Afrika Cup dat momenteel in Equatoriaal Guinee en Gabon wordt gespeeld.

„Iedere Zimbabweaan had het gevoel dat het team zich niet kwalificeerde voor belangrijke toernooien omdat we spelers gebruikten die door dit schandaal besmet waren”, verklaarde bondsvoorzitter Jonathan Mashingaidze tegenover lokale media. „De coach mag nu alleen spelers die schoon zijn oproepen.”

Maar de crisis in het Zimbabweaanse voetbal is breder. De nationale bond heeft miljoenenschulden en politieke inmenging heeft het bestuur verlamd. Zo kreeg de in 2010 met veel aplomb uit Namibië aangetrokken Belgische bondscoach Tom Saintfiet, in het verleden onder andere trainer van Telstar, geen werkvergunning van de Zimbabweaanse immigratiedienst. Hij werd uitgezet.

Omdat de minister van Sport in de in 2009 aangetreden regering van nationale eenheid geen lid is van de partij van president Mugabe, hadden diens interventies geen zin. Saintfiet werd opgevolgd door Norman Mapeza (ex-Ajax Cape Town), die in 2007 als coach ook bij de wedstrijdvervalsing betrokken was. Mapeza is nu eveneens geschorst.

Sepp Blatter, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, bracht vorig jaar een bezoek aan Zimbabwe en bood zijn hulp aan. „Help jezelf en God zal je helpen”, zei Blatter cryptisch. De spelers die schuldig werden bevonden aan het corruptieschandaal, zouden volgens Blatter een levenslange internationale schorsing moeten krijgen. President Robert Mugabe repliceerde, hand in hand met Blatter, dat Zimbabwe geen buitenlandse inmenging behoeft.

    • Peter Vermaas