Europese beurzen openen iets hoger na EU-top

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos (links) en zijn premier Lucas Papademos bij aankomst in Brussel, gistermiddag. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

De Europese aandelenmarkten openden vandaag hoger, nadat de Europese regeringsleiders gisteren een verdrag hebben afgesloten gericht op vermindering van de schuldenlasten.

Ook een laat herstel op Wall Street heeft zijn effect op de openingskoersen in Europa. Handelaren blijven echter nerveus over de gesprekken met betrekking tot de Griekse herstructurering van schulden. Die zijn nog altijd niet afgerond.

Update 11:27: Rond half twaalf stonden de Europese beurzen, zoals analisten al verwacht hadden, op winst. De AEX had er bijna 1 procent bij en de Franse beurs stond 1,2 procent in het groen. De andere Europese beurzen bleven daar iets onder, maar stonden ook op winst.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble stelde gisteren in de Wall Street Journal dat de eurozone mogelijk niet overgaat tot een nieuwe financieringsinjectie aan Griekenland, tenzij het land de nodige hervormingen uitvoert om de economie weer gezond te krijgen.

EU-top: verdrag getekend, Griekenland was geen onderwerp

Op de EU-top van gisteren werden afspraken gemaakt over het aanpakken van de hoge werkloosheid en het stimuleren van groei. Ook werden de details ingevuld van wat in grote lijnen in december al werd overeengekomen: een nieuw verdrag dat 25 EU-landen tekenen (Groot-Brittannië doet niet mee en Tsjechië kan nog niet door ‘parlementaire procedurele problemen’) en waarin strengere regels worden vastgelegd voor begrotingen.

Het kortetermijnprobleem ‘Griekenland’ is volgens de aanwezige leiders niet ter sprake gekomen, ook al wierp de aanhoudende financiële malaise daar ook dit keer weer een schaduw over de bijeenkomst.

Ook Rutte zegt: Griekenland was niet aan de orde

Premier Rutte liet na afloop weinig extra los over wat er bij het samenzijn allemaal besproken was. Maar over Griekenland hebben ze het niet gehad, zei hij. Hij wilde niet reageren op het uitgelekte plan waarin Duitsland het financiële bewind in Griekenland overneemt. The Financial Times zou over de tekst van dat voorstel beschikken.

    • Peter Zantingh