En ook in 2011 verdienden voetballers het grote geld

In de jaarlijkse Inkomens Top-100 staan 81 voetballers en 1 vrouw.

Rotterdam. Voetballer Wesley Sneijder was de best verdienende Nederlandse sporter van 2011, zo staat in de jaarlijkse lijst van het weekblad NUsport. Het inkomen van de middenvelder van Internazionale, inclusief premies en sponsorinkomsten, was vorig jaar 12.120.000 euro. Dat had hij vooral te danken aan zijn nieuwe contract bij de Italiaanse club, waardoor hij sowieso 11 miljoen euro bruto per jaar verdient.

Bayern München-aanvaller Arjen Robben, de best verdienende sporter van 2010, is gezakt naar de derde plaats, met een inkomen van 9,6 miljoen euro. Op de tweede plaats staat Oranje-aanvoerder Mark van Bommel, middenvelder bij AC Milan, die net iets meer verdient dan zijn collega-international.

In de lijst staan voornamelijk voetballers. Van de honderd sporters beoefenen slechts negentien mensen iets anders dan voetbal. Maar dat zijn er al meer dan in 2010, toen er 84 voetballers in de top-100 stonden. Honkballer Andruw Jones is de hoogst genoteerde niet-voetballer, op de achtste plaats. De speler van de New York Yankees verdiende 4,6 miljoen euro. En er staat maar één vrouw in de lijst: amazone Anky van Grunsven zakte drie plaatsen naar de 40ste positie.

De hoogste nieuwe binnenkomer staat op plaats 19. Honkballer Jair Jurrjens, pitcher bij Atlanta Braves in de Major League Baseball, is nieuw in de lijst met een inkomen van 3 miljoen euro.

De honderd sporters verdienden in 2012 gezamenlijk 185.278.000 euro, ongeveer twee miljoen minder dan vorig jaar. NRC