Eerste ijsmarathon in Noordlaren

De ijsbaan in Noordlaren wordt in orde gemaakt. Screenshot RTV Noord

In het Groningse Noordlaren wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs gereden. Dat meldt de plaatselijke ijsvereniging De Hondsrug.

De ijskeurmeesters van de KNSB achten het ijs dik genoeg voor een marathon. De schaatsbaan van De Hondsrug ging gistermiddag open. De ijsvloer was toen met anderhalve centimeter nog te dun voor een marathon. Inmiddels ligt er een ijslaag van 3,5 centimeter.

Noordlaren heeft andere tactiek dan andere ijsclubs

Vorig jaar werd werd de eerste marathon op natuurijs ook al in Noordlaren verreden. De concurrentie van Haaksbergen, Gramsbergen en Veenoord ligt altijd op de loer. Maar de Noordlarense ijsvereniging heeft een andere tactiek dan andere ijsclubs, die vaak een weiland laten onderlopen en wachten tot het ijs dik genoeg is. De vereniging sproeit met giertanks steeds een laagje water op het ijs om het dikker te maken. Ook wordt tussen iedere ijslaag een laag kalk aangebracht om de kwaliteit van de ijsvloer te verbeteren.

De bestuursleden van de ijsvereniging zorgen jaarlijks voor ijs op de 333-meter lange skeelerbaan. Wanneer het Zuidlaardermeer is bevroren, organiseren zij samen met andere ijsverenigingen toertochten op het meer.

Drie wedstrijden

Er worden vanavond drie wedstrijden verreden. De marathon gaat om 18.00 uur van start met de regiodames. Verder binden de C1-rijders en de veteranen de ijzers onder. Landelijke rijders mogen niet starten. De meesten zijn in Oostenrijk voor het Open NK van woensdag en de alternatieve Elfstedentocht op zaterdag. “Het zou niet eerlijk zijn om die paar landelijke rijders die niet in Oostenrijk zijn te laten starten”, zegt Jan Geert Veldman, voorzitter van De Hondsrug.