Friese postduif verkocht voor kwart miljoen - ‘sport professionaliseert’

De Dolce Vita - een van de topduiven die Veenstra in de verkoop deed. Foto PigeonPhotography.nl

Exorbitante transfersommen vinden niet alleen plaats in de voetballerij, maar ook in duivensportland. Dit weekend verkocht Pieter Veenstra uit Friesland, een van ‘s werelds meest toonaangevende duivenmelkers, de duurste duif ooit. Voor 240.400 euro verhuist of duif Dolce Vita of haar moeder Special blue (‘Super Daughter Mr. Blue) naar China.

In de duivensport draait het erom wiens duif zo snel mogelijk de afstand tussen de losplek en het duivenhok heeft afgelegd. Minstens net zo belangrijk is echter het kweken van de beste duiven. En daarmee valt geld te verdienen.

In totaal verkocht Veenstra dit weekend 245 duiven voor het duizelingwekkende bedrag van 1.899.300 euro. Dat gebeurde via de Belgische internetveiling Pigeon Paradise (PIPA). Volgens woordvoerder Nikolaas Gyselbrecht van PIPA zat de hele wereld dan ook te wachten op deze veiling:

“Veenstra heeft zich de laatste jaren gemanifesteerd als de beste duivenmelker in Nederland en misschien wel ter wereld. Zijn duiven winnen vele prijzen en hebben de beste stambomen. Op deze veiling, waarin hij een hele kolonie in de verkoop deed, zat de hele wereld al te wachten.”

Het zijn dan ook niet willekeurige duiven die werden geveild. Volgens Veenstra is de vele prijzen winnende Dolce Vita een van “de beste duiven die hij ooit heeft gehad”…

…en ligt de basis voor alle successen bij de moeder van Dolce Vita: Special Blue.

‘Exorbitant hoge bedragen voor duiven’

De koper van de duif is Hu Zhen Yu, eigenaar van een grootste duivenraces in Wenzhou, Zuid-China. Hij vergaarde zijn kapitaal als scheepsproducent en wil zich volgens PIPA steeds meer op de duivensport vestigen.

De investering is enorm, maar niet helemaal onverwacht. Net zoals in het voetbal worden er in de duivensport steeds exorbitant hogere bedragen betaald, aldus Sjors de Jong, de directeur van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. De Jong:

“In de 2,5 jaar dat ik directeur ben zijn dit soort bedragen niet aan de orde van de dag, maar er wordt de laatste jaren wel steeds vaker exorbitant hoge bedragen betaald voor duiven. Persoonlijk vind ik alles boven de tienduizend euro al teveel voor een duif, maar eigenlijk is er geen waarde aan te hangen. Ik moest vorig jaar voor een duivententoonstelling een duif van 250.000 euro verzekeren. Ook toen kon ik de verzekeringsman niet uitleggen waarom de duif dat waard is.”

Dat de prijs zo hoog uit viel kwam volgens Gyselbrecht ook vanwege de hype die gedurende de veiling ontstond.

“De veiling stond in totaal veertien dagen online en op een gegeven moment werd het bekend dat het de duurste duif ter wereld zou gaan worden. Opeens gaan allemaal mensen meebieden die ook graag de duurste duif ter wereld willen hebben, zonder dat het echt om de kwaliteit en sportieve prestatie gaat.”

Verkochte duiven vliegen nooit meer

Over sportiviteit gesproken. Aan vliegen komt de nieuwe aanwinst echt niet meer toe, legt De Jong uit:

“Zodra een de duif wordt verkocht, vliegt hij nooit meer. Duiven vliegen namelijk altijd terug naar het nest waar ze zijn geboren, en dat is precies wat een nieuwe eigenaar niet wil. De duif zal dus de rest van haar leven in een hele sjieke kooi doorbrengen en eieren moeten leggen.”

Kopers van zulke duiven investeren vooral in de duif omdat ze hopen dat de nakomelingen net zo goed worden en prijzen gaan winnen. Die duiven kunnen dan weer doorverkocht worden, hoewel dat in dit geval niet zal gebeuren. Gyselbrecht:

“De man is de grootste scheepsmagnaat van China en is helemaal niet met het geld bezig, hoewel hij het in theorie wel zou kunnen terugverdienen. De broertjes en zusjes van Dolce Vita worden ook voor zo’n 20.000 euro verkocht en in een jaar kan een duif tien tot twaalf nakomelingen krijgen. Maar dat zal hij niet doen en hij zal ze allemaal voor zichzelf houden.”

Hu Zhen Yu, links, betaalde dit weekend bijna een kwart miljoen euro voor een duif. Foto PIPAHu Zhen Yu, links, betaalde dit weekend bijna een kwart miljoen euro voor een duif. Foto PIPA

‘Duivensport professionaliseert’

Volgens De Jong van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie is er op de wereld een selecte groep mensen die bereid is om heel veel geld voor duiven te betalen. Hu Zhen Yu is zeker niet de enige, blijkt uit de biedingen op de veiling van Veenstra. In de duivenhandel wordt miljoenen omgezet en de belangen worden steeds groter.

Op de duivensite van PIPA is dan ook een discussie uitgebarsten over de toekomst van de duivensport.

“I remember the old days when we had clubs with hundreds of members and the sport was filled with young fanciers. Obviously the new way is right, falling membership, no young fanciers, etc. Keep going the way you are and we can all watch our beloved sport die ! Great !!!!!!!” - reactie op website PIPA.

Dat de sport professionaliseert hoeft volgens woordvoerder Gyselbrecht echter niet te betekenen dat de duivensport een elitesport wordt.

“Net zoals bij alle andere sporten professionaliseert de duivensport. Er komt steeds meer geld en de belangen worden steeds groter. Het zal echter nooit alleen een elitesport worden omdat je niet alles met geld kan bereiken. Wil je wedstrijden winnen dan moet het ook je pure hobby zijn, als duivenmelker moet je knowhow en feeling hebben. Alleen duiven met een goede stamboom is niet genoeg.”

Duivenmiljonair Pieter Veenstra blijft zijn passie - zie onderstaand filmpje - dan ook beoefenen. De rijke Chinese scheepsmagnaat moet niet voor niks uit een van de topduiven kiezen. De andere duif houdt Veenstra gewoon zelf.