‘Rooms-katholieke congregaties werken misbruikzaken tegen’

Rooms-katholieke congregaties proberen in toenemende mate onderzoeken naar seksueel misbruik te frustreren. “De druk wordt hoger nu steeds meer klachten gegrond worden verklaard en een commissie zich buigt over de schadevergoedingen die moeten worden uitgekeerd. Dat gaat pijn doen”, zegt een woordvoerder van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) vandaag.

Ook maken de congregaties volgens hem nogal eens ‘schijnbewegingen’.

“Bij zaken die zo klaar zijn als een klontje wordt bezwaar gemaakt op triviale zaken in de procedurevoering. Dat betekent voor de slachtoffers een hoop extra leed.”

Al 75 klachten van slachtoffers binnengekomen

Al 75 slachtoffers hebben volgens de koepel een klacht ingediend over frustratie van onderzoeken.

“Dat kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld dat er wordt tegengewerkt, een reactie van de kerk uitblijft of dat een procedure niet in gang wordt gezet.”

Juridisch medewerker Maud Kips zegt vandaag in het AD dat bisschoppen en oversten “vrijwel standaard” zeggen dat zij in hun archieven geen enkele aanwijzing vinden dat de klacht op waarheid berust. “En als het bewijs overduidelijk is, zeggen zij niet aansprakelijk te zijn.”

Meldpunt Misbruik laat het er niet bij zitten

Congregaties die te maken krijgen met een beschuldiging van misbruik zouden in een eerste reactie vaak aangeven dat ze er niets over kunnen vinden in hun archieven.

“Maar het Meldpunt Misbruik RKK laat het daar gelukkig niet bij zitten. Vaak weet het meldpunt nog heel wat naar boven te krijgen.”

Wisselend beeld van verbetering

Bij de bisdommen is een wisselend beeld te zien, zegt de woordvoerder. “Bij veel bisdommen is een verbeteringsslag gaande. Ze hebben de afgelopen tijd geleerd en worden toeschietelijker in het te woord staan van slachtoffers.” Maar er zijn volgens hem ook nog bisdommen waar geen verbetering is te zien.