Cameron: Russisch veto rond Syrië is onverantwoord

Een tank van Syrische troepen tijdens gevechten met deserteurs van het leger, gisteren in de provincie Homs. Foto AP

David Cameron roept Rusland op snel akkoord te gaan met de VN-resolutie tegen Syrië. “We moeten nu allemaal onze verantwoordelijkheden nemen”, zei hij. Vandaag buigt de VN-Veiligheidsraad zich opnieuw over de onrust in Syrië.

Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat “de huidige situatie onhoudbaar is”. Volgens haar blokkeert het regime van Assad, dat sinds het begin van de opstand verantwoordelijk is voor naar schatting 5.500 doden door betogingen neer te slaan met fors geweld, een vreedzame machtsoverdracht.

In de conceptverklaring wordt Assad daartoe opgeroepen. Rusland heeft echter al laten weten er niet achter te staan - zij denken dat Assad wel bereid is het gesprek met de oppositie aan te gaan.

Het geweld is de afgelopen dagen weer opgelaaid in Syrië. Dit weekend kwamen 66 mensen om bij protesten. Gisteren zouden nog eens tientallen doden zijn gevallen bij confrontaties tussen het regeringsleger en opstandelingen. De Arabische Liga startte eind december een waarnemingsmissie, maar schortte die zaterdag op omdat ze constateerden dat het geweld alleen maar toenam.

    • Peter Zantingh