Bijna alle kip in supermarkt besmet. Hoe gevaarlijk is dat?

Foto Stock.xchng

Kipfilet is nog steeds niet met een gerust hart te eten, meldde de Consumentenbond vandaag. Uit een test van de bond blijkt dat op bijna al het kippenvlees de ESBL-bacterie zit. Maar hoe gevaarlijk is die bacterie precies? Valt kipfilet inderdaad niet meer met een gerust hart te eten?

De bond ziet de bacteriën, die resistent zijn tegen vrijwel alle gangbare antibiotica, als “één van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel”. Bijna al het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven bleek besmet met de bacterie. Bij biologisch kipfilet komt de bacterie minder vaak voor.

Volgens wetenschapsredacteur Wim Köhler van NRC Handelsblad valt kipfilet, mits goed gegaard, wel degelijk met een gerust hart te eten. Als kip goed wordt gebakken of gebraden, gaan alle bacteriën die erop leven dood en bestaat er geen gevaar meer voor de gezondheid.

“Je moet er wel voor zorgen dat er geen kans op besmetting is in de keuken. Zo moeten messen goed worden schoongemaakt en vaatdoekjes niet rondslingeren en moet groente niet worden gesneden op dezelfde plank als het vlees.”

http://www.youtube.com/watch?v=vil9RUZuErI

Volgens Köhler valt goed te leven met de risico’s, maar leggen de producenten nu wel “de uitdaging” bij de consument. “Er horen natuurlijk geen ziekteveroorzakers op te zitten.”

Wel risico bij slecht afweersysteem

Een besmetting met de bacterie kan wel een risico zijn voor mensen met een slecht afweersysteem, zoals mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Bij kleine kinderen die niet voldoende afweer hebben kan dit leiden tot ernstige diarree. Volgens Köhler maakte ook de dosis van de bacterie uit. “Als de dosis maar hoog genoeg is, wordt iedereen uiteindelijk ziek.”

Nederlandse onderzoekers concludeerden vorig jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection dat het eten van kip zeer waarschijnlijk antibioticaresistentie bij mensen veroorzaakt. Het onderzoek wees uit dat één op de vijf patiënten met een urineweg- of bloedinfectie door antibioticaresistente ESBL-bacteriën, die bacteriën zeer waarschijnlijk heeft gekregen door kip te eten.

Köhler onderschrijft de stelling van de Consumentenbond dat de ESBL-bacterie één van de grootste bedreigingen voor ons voedsel is, maar benadrukt vooral dat de veiligheid van ons voedsel juist is toegenomen.

“Ons voedsel was nog nooit zo veilig als nu. Per jaar zijn er 800.000 mensen die voedselvergiftiging oplopen, maar de sterfte daaraan is minimaal.”

ESBL-bacterie ook op rauwe groenten

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam dat ook op 5 procent van de rauwe groente de ESBL-bacterie zit. In honderdtwintig monsters van vijftien verschillende groenten vonden de onderzoekers in zeven gevallen ESBL-bacteriën. Vier keer was het raak bij taugé, en ook radijs, lente-ui en pasitnaak kwamen een keer positief uit de test. Twee jaar geleden vonden Franse onderzoekers in 13 procent van de onderzochte groenten- en fruitmonsters resistente bacteriën.

Het is nog onduidelijk hoe ESBL-bacteriën in groenten terecht komen, maar mogelijk gebeurt dat via dierlijke mest.