Bevolking van Japan slinkt met een derde deel

De Japanse bevolking zal binnen vijftig jaar met een derde slinken tot 87 miljoen. Nu telt Japan nog 128 miljoen inwoners. Dit blijkt uit een nieuwe prognose van het Japanse ministerie van Volksgezondheid, die gisteren werd vrijgegeven.

De vergrijzing zal krachtig toeslaan. Het aantal mensen van boven de 65 jaar zal tegen 2060 bijna verdubbeld zijn tot 40 procent.

De vruchtbaarheid daalt van 1,39 kind per vrouw tot 1,35 kind per vrouw. Dat is ruim beneden het niveau dat is vereist om de bevolkingsomvang stabiel te houden. De levensverwachting van de Japanners stijgt intussen alleen maar verder. Vrouwen worden in 2060 naar verwachting gemiddeld ruim negentig jaar oud (tegen 86 jaar nu) en mannen zeker 84 (nu bijna 79 jaar).

De steeds ouder wordende bevolking legt een steeds zwaardere druk op de jongere generatie, die via belastingen ook moet bijdragen aan de zorg voor de ouderen.

Premier Yoshihiko Noda heeft in verband hiermee hervormingen beloofd om te bewerkstelligen dat de kosten nu al gelijker over de generaties worden verdeeld. (AP)