Beramers van aanslag op Deense krant veroordeeld

De twee mannen probeerden een jaar geleden het kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten te bombarderen, omdat de krant cartoons van Mohammed plaatste.

De Noorse rechtbank heeft gisteren twee mannen een gevangenisstraf opgelegd voor het beramen van een aanslag in Kopenhagen. Ze probeerden een jaar geleden een kantoor te bombarderen van de Deense krant Jyllands-Posten in de hoofdstad.

De Noorse Mikael Davud, die als initiatiefnemer van de aanslag wordt gezien, moet zeven jaar de cel in. Davud zou banden hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda. Hij heeft ook voor de rechtbank toegegeven dat hij de Chinese ambassade in Oslo als doelwit had, maar is alleen veroordeeld voor de voorgenomen aanslag op de Deense krant. Volgens de rechter heeft Davud de voorbereidingen getroffen voor het plan om de krant te bestormen in samenwerking met Al-Qaeda. Een medeverdachte werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Jyllands-Posten plaatste in 2005 cartoons van Kurt Westergaard, waarin de profeet Mohammed afgebeeld werd met een bom. Dit leidde tot dagenlange gewelddadige protesten in islamitische landen.

De rechtbank maakte bekend dat Al-Qaeda een serie van drie aanslagen beraamde rond dezelfde tijd, die allemaal zijn mislukt. Ook de New Yorkse ondergrondse en een Brits winkelcentrum waren doelwitten. Voor Noorwegen zijn dit de eerste veroordelingen onder de anti-terreurwetgeving van het land. NRC