Benzinedief die inreed op filefuik voor onderzoek naar Pieter Baan

De bestuurder die afgelopen oktober een onschuldige automobilist doodreed door op een door de politie gecreëerde file te rijden moet voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum. Dat besloot de rechtbank Utrecht gisteren tijdens de eerste openbare zitting in de zaak. Het ongeluk vond plaats op de A2 bij Vinkeveen. De politie achtervolgde verdachte Maikel R. omdat hij benzine had getankt zonder te betalen.

De advocaat van R. – Gerald Roethof – verklaarde dat de politie volgens hem ‘disproportioneel’ had gehandeld door de file expres te veroorzaken. Uit passages die Roethof voorlas uit het dossier bleek dat het korps Utrecht hulp van korpsen in Amsterdam, Gelderland en van het KLPD negeerde voordat het tot de filefuik besloot. De meldkamer in Utrecht riep de achtervolgende agenten op „geen gekke capriolen” uit te halen. Tegen Amsterdam, Gelderland en het KLPD zei de meldkamer dat ze er „geen gekkigheid” van wilden maken.

Toen vervolgens een achtervolgende motoragent het idee van de ‘filefuik’ opperde, stemde de meldkamer in. De Rijksrecherche zal nog verder onderzoek doen naar het politieoptreden. NRC