Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Arabische Liga en VS roepen VN op tot snel ingrijpen in Syrië

Nabil Elaraby, hoofd van de Arabische Liga benadrukte vanavond dat snel optreden door de VN belangrijk is voor Syrië. Foto Reuters / Mike Segar

De Arabische Liga heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanavond opgeroepen om “snel en daadkrachtig” op te treden tegen het aanhoudende geweld tegen burgers in Syrië. Vanavond debatteert de VN over een mogelijke resolutie.

Nabil Elaraby, het hoofd van de Arabische Liga heeft vanavond tijdens de bijeenkomst in New York verklaard dat de Arabische landen “een militaire interventie willen vermijden” in de Syrische crisis, die sinds tien maanden aan de gang is. Wel hoopt Elaraby dat de VN naar aanleiding van het Arabische vredesplan de huidige president Bashar Assad oproepen om af te treden en de macht af te staan aan de vicepresident.

‘Moordmachine is nog steeds actief’

Ook de premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, heeft vanavond onderstreept dat de Veiligheidsraad “haar verantwoordelijkheid moet nemen” en in moet grijpen tegen het geweld, zo meldt persbureau Reuters. Volgens al-Thani is “de moordmachine van Syrië” nog steeds actief in het land:

“Deze resolutie is mogelijk een politieke en democratische oplossing naar een vredige overdracht van de macht in Syrië.”

De Amerikaanse minister Clinton benadrukte het belang van de resolutie voor de burgers van Syrië. Foto Reuters / Mike SegarDe Amerikaanse minister Clinton benadrukte het belang van de resolutie voor de burgers van Syrië. Foto Reuters / Mike Segar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, betuigde haar steun aan de resolutie en onderstreepte het gevaar dat Syrische burgers lopen:

“Niemand is veilig op dit moment in Syrië. De veiligheidsrisico’s zijn volledig uit de hand gelopen en verergeren met de dag. De rechten van minderheden zijn onderdrukt door het gewelddadige, falende regime van de huidige dictator.”

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad noemt de stemming die na het debat volgt “een belangrijk moment” voor de Verenigde Naties. De kans is namelijk groot dat Rusland zich tegen een resolutie blijft verzetten:

“Rusland is een van de laatste bondgenoten van Syrië, en noemt de tekst dus dusverre “onaanvaardbaar.” Als Rusland haar houding niet wijzigt, leidt dat tot een veto van het land, en dan is er dus weer geen resolutie.”

Nog niet duidelijk wanneer stemming volgt

Uit de concepttekst van de resolutie, die eerder vandaag verscheen, bleek al dat de VN geen buitenlandse troepen naar Syrië willen sturen, maar wel het aftreden van Assad eisen. Buiten het VN-gebouw in New York staan tientallen demonstranten, zowel voor-als tegenstanders van het regime van president Assad. Of er vanavond ook daadwerkelijk al gestemd wordt, is nog niet duidelijk.

Geweld zwelt verder aan

Het geweld dat in Syrië tegen burgers is gericht is de afgelopen weken weer hevig opgelaaid. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er deze ongeveer honderd doden gevallen bij gevechten die worden beschouwd wordt als de zwaarste sinds het begin van de opstand. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds maart ruim 5400 mensen omgekomen bij het geweld in Syrië.

Offensief van militairen in Damascus

In de hoofdstad Damascus begon het Syrische leger gisteren een offensief om de controle in de wijken terug te krijgen. Vandaag gingen de eenheden van Assad volop in het offensief in wijken waar nog verzet werd geboden. De deserteurs die het Vrije Syrische Leger hebben in de wijk de afgelopen tijd posities ingenomen en controleposten opgesteld.

De Arabische Liga heeft zijn waarnemersmissie een dag eerder onmiddellijk opgeschort vanwege het toenemende geweld. De waarnemers van de Arabische Liga waren sinds een aantal weken in Syrië om te controleren of het regime van president Assad zich houdt aan de afspraken uit het akkoord dat de Liga en zijn regime vorige maand sloten. Het regime beloofde er toen voor te zorgen dat het geweld tegen de vreedzaam demonstrerende burgerbevolking zou stoppen. Sinds de komst van de waarnemers zijn er echter nog honderden burgerdoden gevallen.

Via de website van Al Jazeera is het VN-debat in New York vanavond live te volgen.