‘Anders Breivik gaat een tv-interview geven’

Breivik, in de rode kleding, wordt op 13 augustus onder politiebegeleiding naar Utoya gebracht, de plek waar hij een kleine maand eerder 69 mensen, vooral jongeren, vermoordde. Foto AP / Trond Solberg

Anders Breivik zal waarschijnlijk nog voor het begin van zijn proces, dat op 16 april begint, een televisie-interview geven. Hij zou akkoord zijn gegaan met een voorstel daartoe van een buitenlands televisiestation.

Dat heeft zijn advocaat, Geir Lippestad, bevestigd aan Noorse media. Op 9 januari werden de beperkingen die Breivik in de gevangenis had, opgeheven. Sindsdien mag hij bezoek ontvangen en interviews geven. Zijn advocaat raadde hem af dat te doen, omdat “het niet verstandig is om voor het proces te praten”.

Veel Noorse en buitenlandse media willen hem interviewen. Welk medium hem nu voor de camera krijgt, is niet bekend. Volgens een andere advocaat, Vibeke Hein Baera, heeft een buitenlands station er nu het meeste zicht op, maar is er nog geen definitief akkoord bereikt.

Breivik vermoordde op 22 juli van vorig jaar 77 mensen door een bom af te laten gaan bij een overheidsgebouw in de hoofdstad Oslo en daarna, vermomd als politieagent, het vuur te openen op een jongerenbijeenkomst op het eiland Utoya.

    • Peter Zantingh