Alles is extreem en overspannen

Hôtel de Pékin, van W. Jeths door Radio Philh. Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Michael Schønwandt. Gehoord: 28/1 Concertgebouw Amsterdam.****

Hôtel de Pékin van Willem Jeths, in 2008 bij de Nationale Reisopera de opmerkelijke opening van het nieuwe theater in Enschede, kreeg nu in de ZaterdagMatinee een concertante uitvoering. Ook zonder de destijds voyante en fantasievolle enscenering van Amir Hosseinpour, hield het uitzonderlijke werk zich staande.

Hôtel de Pékin, op tekst van Friso Haverkamp, gaat over Cixi (1835-1908), de laatste keizerin van het ineenstortende oude China. Jeths produceert een overdonderende en aansprekende retro-stijl. Met citaten uit en associaties naar opera’s van Strauss, Puccini en Stravinsky, komt hij ook tot een confrontatie tussen westerse en kleurrijke Chinese muziek.

Alles is extreem, overspannen, feldramatisch en monomaan. Het voortreffelijke Radio Filharmonisch Orkest, versterkt met tal van exotische instrumenten, speelt veelal zeer luid. Monique Krüs, op korte termijn invallend, laat de bezeten Cixi vaak ijselijk hoog zingen. De diepe bas Dennis Wilgenhof verbaast met zijn hoge kopstem. De onverbiddelijke countertenor Iestyn Morris is ook een fascinerend cynische acteur. Maar wanneer de sopranen Mijke Sekhuis, Karin Strobos en Cécile van de Sant als wagneriaanse Rheintöchter een Gershwincitaat zingen, is er op weg naar de ondergang ook even ruimte voor humor en ontspanning.

    • Kasper Jansen