Achmea waarschuwt voor grote verliezen

Achmea, de grootste verzekeringsgroep van Nederland, heeft het afgelopen jaar een fors verlies van 200 à 240 miljoen euro geleden. Het verlies is te wijten aan het volledig afboeken van 289 miljoen euro op de levensverzekeringsactiviteiten. Dat maakte de verzekeraar vandaag bekend.

De afboeking leidt tot een negatief resultaat over 2011 en is het gevolg van de verslechterende marktomstandigheden in Nederland.

‘De krimp is structureel’

De verzekeraar stelt dat de markt voor levensverzekeringen de afgelopen vijf jaar is verminderd, onder meer door de toegenomen vraag naar bankspaarproducten. Die hebben nu dezelfde belastingvoordelen als levensverzekeringen. Daarnaast zorgt de ingezakte huizenmarkt ervoor dat er minder hypotheken in combinatie met een levensverzekering worden verkocht. De krimp is volgens de verzekeraar structureel.

Zonder afboeking wel winst

Zonder de afboeking behaalde Achmea over 2011 een nettowinst van tussen de veertig miljoen en tachtig miljoen euro.

De onderneming meldt ook dat 77 procent wordt afgeboekt op de portefeuille voor Griekse staatsobligaties.

De definitieve jaarcijfers worden in maart bekendgemaakt.

    • Marije Willems