Wereldrecords en Chinese kampioene bij de vrouwen

Twee spectaculaire wereldrecords en een sensationele winnares. De Canadese organisatie had zich geen beter verloop van de WK sprint bij de vrouwen kunnen wensen. Maar de tribunes van de Olympic Oval in Calgary stroomden gistermiddag in hoog tempo leeg na de laatste rit van: tot verbijstering van de toeschouwers ging niet de lokale favoriet Christine Nesbitt, maar de 26-jarige Chinese Yu Jing er met de wereldtitel vandoor.

De Nederlandse vrouwen konden zich niet mengen in de strijd om de prijzen. Margot Boer (vierde) en Annette Gerritsen (vijfde) vielen net buiten het podium. Marrit Leenstra (achtste) viel op met een snelle tijd op de afsluitende 1.000 meter. Met 1.13,89 bleef ze een fractie boven het nationale record van Ireen Wüst (1.13,83). Thijsje Oenema eindigde als tiende.

Yu legde de basis voor haar verrassende wereldtitel door op de tweede dag als eerste schaatsster in de geschiedenis een 500 meter af te leggen binnen de 37 seconden: met haar tijd van 36,94 werd ze bovendien de eerste Chinese die een wereldrecord in het schaatsen mocht bijschrijven. Het oude record stond al drie jaar lang op naam van de Duitse Jenny Wolf (37,00).

Yu, afkomstig uit de Noord-Chinese schaatsstad Harbin, staat in Nederland vooral bekend als de rijdster die Marianne Timmer vlak voor de Olympische Spelen van Vancouver (2010) in haar val meenam en ernstig blesseerde. De nasleep van de val, die het einde van de carrière van de drievoudig olympisch kampioene inluidde, leidde bij Yu een tijdlang tot mentale problemen. Pas dit seizoen haalde ze weer haar niveau van het seizoen 2008-2009, toen ze derde werd bij de WK sprint in Moskou.

Voor de ogen van dezelfde Timmer, nu coach van de sprintstersploeg van Liga, sloeg Yu op de afsluitende 1.000 meter nogmaals toe. In een rechtstreeks duel met Nesbitt startte de Chinese razendsnel: 17,64 seconde tegenover 18,07. Zelfs na 600 meter lag Yu nog voor. En in de slotronde bleef ze geheel tegen de verwachting in het spoor van Nesbitt, die de prolongatie van haar wereldtitel de mist in zag gaan met een miniem verschil van tweehonderdste van een seconde.

Nesbitt, die vorig jaar in Thialf nog afgetekend de wereldtitel sprint pakte, had vooral zaterdag indruk gemaakt op de 1.000 meter. Met een tijd van 1.12,68 minuten verpulverde zij het zes jaar oude wereldrecord dat haar landgenoot Cindy Klassen destijds, ook in Calgary, op 1.13,11 had gezet. „Dit was een betere race dan mijn gouden race in Vancouver”, zei Nesbitt naderhand.

Een dag later moest ze constateren dat haar inspanningen niet voldoende waren geweest voor haar gedroomde tweede sprintwereldtitel. Haar 1.000 meter was opnieuw uitzonderlijk (1.12,94), maar Yu pareerde met 1.13,47, precies voldoende voor het goud. „Ik ben heel teleurgesteld, ondanks dat wereldrecord van zaterdag”, zei Nesbitt na afloop. „Ik wilde heel graag voor eigen publiek winnen.”

De Chinese Yu, dit seizoen al winnares op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden Tsjeljabinsk en Heerenveen, was dolblij met haar zege, met name over haar historische wereldrecord. „Dit was het mooiste resultaat uit mijn carrière”, zei ze via een tolk. „Ik heb bijna geen fouten gemaakt tijdens mijn 500 meter.”