Weer wapperen Lobke's blonde lokken

De eerste dramaserie van MAX gaat gepaard met veel aandacht voor de hoofdrol van Monique van de Ven. „Oudere acteurs zijn vaak mooier om naar te kijken.”

Dr Deen Dokter Deen

De storm roert de golven en het strand en daar komt Monique van de Ven aangalopperen op een paard. Op weg om een gevallen kind te redden. Vijf jaar na Spangen is Monique van de Ven (59) terug. In Dokter Deen, de eerste dramaserie van omroep MAX, speelt zij een huisarts op Vlieland.

Fijn voor de fans, want de wapperende blonde lokken van Van de Ven op het strand doen denken aan Sil de strandjutter (1976), de tv-serie waarin zij het op Terschelling gejutte meisje Lobke speelde. Ook dit keer veel strand, zee, zwaar weer en juttende eilanders.

Bedenker van de serie is Edwin de Vries, tevens echtgenoot van Van de Ven. Hij schreef Dokter Deen samen met Simone Kome van Breugel. „‘Sil’ was één van de inspiratiebronnen. Ik zag die serie een paar jaar geleden voor het eerst en ik was meteen totaal verliefd op Lobke. Ik dacht: hoe zou het verder zijn gegaan met haar?

Verder hebben we zelf een huisje op Vlieland. Monique heeft daar een keer haar duim bijna eraf gesneden. We gingen naar de plaatselijke dokter, de echte dokter Deen, en die heeft de duim er weer keurig aangenaaid. Zelfs als ik thuis iets had, dacht ik: ik spaar het wel op voor dokter Deen. Sindsdien wilde ik een serie maken over een ouderwetse huisarts in een geïsoleerde gemeenschap die alles zelf moet doen: huisarts, chirurg, dierenarts, tandarts.”

Vlieland is voor De Vries een plaats met een nostalgische uitstraling: „Zo was Nederland vroeger toen het nog goed was.” Toch is het eiland in de serie niet bepaald Avalon. Terwijl dokter Deen in de eerste aflevering een kind probeert te redden, zijn de andere eilanders te druk met zichzelf: bezig met aangespoeld hout jutten, ochtendseks, alimentatie, achterstallig oppasgeld en een toneelvoorstelling die niet door dreigt te gaan. Mobiele telefoons spelen een belangrijke rol, dramatischer gemaakt dankzij een kwaal van de Wadden: geen bereik. Iedereen druk en onbereikbaar. Is dat maatschappijkritisch bedoeld van De Vries?

„Nee hoor. Ik wilde wat met dat jutten doen, de koorts die alle eilanders overvalt na een storm. De mensen weten gewoon niet dat er iets mis is. Zodra ze dat weten, grijpen ze wel in. Verder is dit een handige manier om alle personages te introduceren, maar niet te nadrukkelijk: door ze te tonen met waar ze mee bezig zijn.”

Even was het een schok, Monique van de Ven bij bejaardenomroep MAX. De actrice van Turks Fruit (1973) was de Carice van Houten én de Katja Schuurman van de jaren zeventig: de filmster op wie half Nederland verliefd was. Is Monique van de Ven nu ook al bejaard? Maar in tweede instantie blijkt het een voorbeeld van de wijze waarop MAX door leeftijdsdiscriminatie te vroeg afgeschreven tv-sterren terughaalt. Tot vreugde van het publiek, dat ook niet uit louter twintigers en dertigers bestaat.

De Vries: „Ik zag het bij Monique gebeuren, ze werd steeds minder gevraagd. Toen dacht: dan moet ik zelf een mooie serie voor haar schrijven. Monique heeft een sterke zorgzame, moederlijke kant. Die wil ik graag laten zien. Eerst zou Talpa Dokter Deen nemen, maar die vonden Monique te oud, ze wilden liever een jongere, sexy vrouw. Dat zou de doelgroep van twintig tot veertig jaar willen. Een totale misvatting. MAX vond het juist interessant, een vrouw van 55 jaar die nog midden in het leven staat. Voor mij zijn oudere acteurs en actrices vaak mooier en interessanter om naar te kijken, Meryl Streep, Simone Signoret. In de serie komen nog meer van die geweldige oudere acteurs voor. Pleuni Touw als demente moeder, Liz Snoyink als rivale, en Anne-Marie Heijligers als vrouw die dokter Deen om euthanasie vraagt.”

De vele interviews met Monique van de Ven die dit weekeinde verschenen, geven MAX gelijk. De koningin is terug en zo wordt ze ook binnengehaald. Wellicht wordt het een trend: Willeke van Ammelrooy als Beatrix, Sonja Barend als zichzelf en nu Monique van de Ven als dokter Deen; de terugkeer der vorstinnen.

Dokter DeenVanaf vanavond 10 delenNed. 1, 22.05-22.55 uur

    • Wilfred Takken