Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

VJ Movement: in de voetsporen van Gandhi

Met zijn geweldloos verzet wist Mahatma Gandhi de heersers uit zijn tijd tot wanhoop te drijven. Vandaag, op zijn sterfdag (30 januari 1948), wordt op veel plaatsen stilgestaan bij zijn voorbeeld. Een revolutie kan zonder geweld. Een bijzonder jonge journaliste, Sangita Singh, ook uit India treedt in de voetsporen van haar beroemde landgenoot.

Met zijn geweldloos verzet wist Mahatma Gandhi de heersers uit zijn tijd tot wanhoop te drijven. Op zijn sterfdag (30 januari 1948) treedt de bijzonder jonge journaliste Sangita Singh, ook uit India, in de voetsporen van haar beroemde landgenoot.

Ook Singh drijft de politici die over de sloppenwijk gaan waar zij woont, tot wanhoop en dwingt ze tot actie. Ze maakt daarvoor gebruik van “the power of the pencil”. Samen met andere kinderen uit de buurt geeft ze een krant uit waarin ze precies opschrijven wat ze zien. “Open your eyes and walk outside” is de opdracht die zij haar collega journalisten meegeeft. Vanaf hun vijfde jaar kunnen kinderen getraind worden in het journalistieke vak. Hun mentoren zijn vaak niet ouder dan 14.

De resultaten zijn verbluffend. Politici kunnen de krant niet negeren. Het is verslaggeving zoals het zou moeten zijn: recht van de straat, eerlijk en zonder een blad voor de mond te nemen.

Bekijk hieronder een video van de Amerikaanse VJ Movement-journaliste Linda Blake over Sangita Singh:

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.