Grote stroomstoring in regio Rotterdam - grotendeels verholpen

In een groot deel van Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam-West is vanmiddag de stroom uitgevallen. Dat meldde netbeheerder Stedin aan persbureau Novum. Vijftigduizend huishoudens zaten vervolgens zonder stroom. Bij de meeste mensen was het euvel eind van de middag weer verholpen.

Volgens Stedin zijn monteurs direct naar Rotterdam en omstreken gegaan om de schade te repareren. Zowel de politie als de brandweer zijn in hoge staat van paraatheid gebracht door de gemeente omdat de stroomstoring een groot aantal aansluitingen heeft getroffen. Politiewagens houden door het hele gebied de situatie in de gaten en de brandweer heeft ongeveer uit 25 liften mensen bevrijd die vast zaten.

De storing is rond half drie veroorzaakt door een defect in een transformatorhuisje bij het Marconiplein. Het Erasmus Medisch Centrum en Rotterdam The Hague Airport zijn ook getroffen en gebruiken nu stroom van een noodvoorziening volgens RTV Rijnmond.

Openbaar vervoer verstoord

De RET meldt dat er sinds kwart voor drie geen metro’s rijden op de A, B en C lijnen tussen Schiedam Centrum en Station Blaak. De tramlijnen 4, 8, 21 en 23 ondervinden ook hinder van de storing en rijden onregelmatig of niet. Vanaf Rotterdam Centraal lopen treinen vertraging op en op het station zelf is momenteel ook geen stroom volgens passanten op Twitter. Treinreizigers moeten rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een uur volgens ProRail.

Getroffen zendmasten

Enkele zendmasten zouden zijn getroffen door de storing waardoor er op sommige plaatsen geen telefoonverkeer nodig is. Een deel van de klanten die thuis een aansluiting van Telfort hebben, ondervonden enkele uren problemen met vast internet en bellen, meldt het telecombedrijf vanmiddag. Een aantal winkels in het gebied zijn gesloten als gevolg van de storing. Het Havenbedrijf Rotterdam meldt dat er in totaal drie bruggen over de Delftse Schie getroffen zijn door de storing, waardoor de binnenvaart in Delft en Rotterdam gehinderd wordt.

De lokale politiek heeft inmiddels gereageerd op serie stroomstoringen waar Rotterdam mee te kampen heeft. Een week geleden werd het noorden en oosten van Rotterdam al geteisterd door een urenlange storing. GroenLinks Rotterdam eist opheldering hierover. Fractievoorzitter Arno Bonte wil weten of netbeheerder Stedin voldoende in het onderhoud van het elektriciteitsnet investeert. Vanavond vindt hierover in de gemeente een spoeddebat plaats.

Update 16.00: Door de storing hebben veel mensen geen verwarming meer. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseert iedereen in het getroffen gebied om ramen en deuren dicht te houden, om zo de warmte binnen te houden.

Update 16.24: De gemeente heeft stadswachten ingezet op grote kruispunten in de stad om de veiligheid in het verkeer te waarborgen. Ook bij enkele metrostations assisteren gemeentewerkers. Er wordt een hectische avondspits verwacht, aangezien stoplichten in de stad zijn uitgevallen.

De Hogeschool Rotterdam is inmiddels ontruimd. Tentamens die ‘s middags zouden plaatsvinden zijn afgelast. Daarnaast zijn ook de Marconitoren en het Schiedamse gemeentehuis ontruimd.

Update 16.44: De eerste berichten verschijnen dat op een aantal plekken de storing is verholpen. De meeste berichten komen uit Schiedam. Netbeheerder Stedin heeft gemeld dat er waarschijnlijk rond 18.00 overal weer stroom is. Bij veertigduizend huishoudens is de storing inmiddels voorbij.

Twitter avatar Tele2Webcare Tele2 Webcare Als gevolg van een stroomstoring heeft ons mobiele netwerk er tijdelijk uit gelegen.Onze excuses hiervoor!De storing is inmiddels verholpen
Twitter avatar 112Incidenten 112BML-Incidenten #Stroomstoring - De brandweer is druk bezig met het bevrijden van mensen in vast gelopen liften. 2/2 #Rotterdam #Grip2
Twitter avatar nsvertragingnl NSvertraging #NS Utrecht Centraal-Rotterdam C: stroomstoring: Tussen Rotterdam C en Utrecht CS minder treinen..
Extra reistijd 15 - 30 min.
( Tot …
    • Annemarie Coevert