Verhagen zet vergunning tweede kerncentrale Borssele in de wacht

Protest tegen de kerncentrale in Borssele enkele jaren geleden in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg

De vergunningsprocedure voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele wordt voorlopig stilgelegd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Crisis en lage energieprijzen oorzaak

Aanleiding is de bekendmaking van het Zeeuwse energiebedrijf Delta vorige week dat de plannen voor een nieuwe kerncentrale voor twee tot drie jaar in de ijskast worden gezet. Dat besluit werd onder meer ingegeven door de economische crisis en de huidige lage energieprijzen. Zodra de ‘omgevingsfactoren’ verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op.

Verhagen gaat nog wel met Delta in overleg over de stappen die het bedrijf nog in de vergunningsprocedure willen zetten en binnen welke termijn dat gebeurt. Formeel hebben Delta en het Duitse RWE het voornemen voor een vergunning nog niet ingetrokken, schrijft de bewindsman.

“Het besluit van Delta was geen verrassing. Een kerncentrale bouwen is duur – zo’n 5 miljard euro – en de economische omstandigheden maken het terugverdienen van die enorme investering zeer onzeker. Door de economische neergang daalt de vraag naar elektriciteit, en dalen dus ook de energieprijzen. (…) Bovendien is er politieke onzekerheid. Met elk nieuw kabinet verandert het energiebeleid drastisch. Wat als het huidige kabinet snel valt en er ergens de komende jaren een kernenergie-onvriendelijk kabinet aantreedt?”- NRC-economieredacteur Marike Stellinga.

‘Geen gevolgen voor kabinetsbeleid op kernenergie’

Toch beweert Verhagen in zijn brief dat het besluit van Delta geen gevolgen heeft voor het kabinetsbeleid ten aanzien van kernenergie. Het energiebeleid van het kabinet ‘is namelijk gericht op de lange termijn’. Het streeft een duurzame energievoorziening na, waarin kernenergie een belangrijke rol kan spelen. “Ik ga door met de activiteiten die nodig zijn voor een robuust kader voor kernenergie in Nederland”, aldus Verhagen.

Delta’s bestuursvoorzitter Peter Boerma trad per 1 januari af. Zijn positie was onhoudbaar geworden na een aantal tegenslagen rondom de voorbereidingen van de tweede kerncentrale in Borssele.

    • Jules Seegers