Van Lanschot schrapt honderden banen - topman vertrekt

Nederland, Den Bosch, 07-12-07 Lobby van de van Landschotbank aan de Hoge Steenweg. © Foto Merlin Daleman De lobby van het hoofdkantoor van Van Lanschot Bankiers in Den Bosch. Foto NRC / Merlin Daleman

Van Lanschot Bankiers, de bank voor rijke particulieren, gaat ingrijpend reorganiseren. Zo’n 10 tot 15 procent van de arbeidsplaatsen verdwijnt, wat neerkomt op 200 tot 300 mensen. De bank sluit gedwongen ontslagen niet uit, maakte de bank vanochtend bekend.

Topman Floris Deckers vertrekt in de loop van het jaar, omdat hij vindt dat een opvolger de reorganisatie moet leiden.

“De veranderingen in en om de sector en de start van het nieuwe programma hebben mij doen realiseren dat nieuw leiderschap nodig is”

De Brabantse bank en vermogensbeheerder richt zich op drie doelgroepen: vermogende particulieren, middelgrote (familie)bedrijven en institutionele beleggers. De nettowinst van de bank was in de tweede helft van het jaar zeer beperkt. Volgens Van Lanschot moet de bank maatregelen nemen wegens “de economische vooruitzichten en de situatie in de sector”. Deckers:

“Het verdienmodel van de financiële sector staat onder druk. De aanhoudend slechte marktomstandigheden hebben hun weerslag op de rentabiliteit van de bank.”

Het bedrijf gaat de komende drie jaar dertig miljoen euro investeren in “de kwaliteit van zijn organisatie” en wil kostenbesparingen realiseren van zestig miljoen euro per jaar vanaf 2015. Van Lanschot rekent op 25 miljoen euro aan reorganisatiekosten in de komende jaren.

    • David Haakman