Val je af als je hart hard klopt van verliefdheid?

Twee vragen over het hart bereikten de redactie, tijd voor een tweedelige miniserie. De eerste is van Marte Simons uit Utrecht. Zij meent te weten dat je afvalt als je een tijdje traint met een hoge hartslag. Waarom, vraagt ze zich af. „En val je dan ook af als je een hoge hartslag krijgt van zenuwen of verliefdheid?”

Ja, van trainen met een hoge hartslag kun je afvallen, weet Patrick Schrauwen, hoogleraar ‘metabole aspecten van type 2 diabetes mellitus’ uit Maastricht. Hij is expert in beweging en voeding.

De noodzaak van die hoge hartslag is vrij simpel: tijd. „Je valt af als je meer energie opmaakt dan dat je binnenkrijgt. Van vijf uur rustig wandelen val je dus ook af, als je niet extra gaat eten. Maar je gaat meestal maar kort naar de sportschool. Daarom hameren die fitnesscentra op een hoge intensiteit.” Want hoe harder je sport, hoe meer bloed er naar je spieren moet, hoe hoger je hartslag.

Hoe hoog moet die hartslag dan zijn? Cardioloog Ron Peters van het AMC weet dat. „Je test je maximale hartinspanning, tot het punt dat je echt niet harder kunt. Voor je dagelijkse inspanning ga je dan op driekwart van je maximum zitten.”

Als je boven dat niveau uitkomt, weet Peters, gaan je spieren verzuren. „Dan hou je het minder lang vol en verbruik je minder energie.” 

Val je ook af als je hartslag niet hoog is van veel bewegen, maar van verliefdheid? Ja, denkt Schrauwen uit Maastricht „maar dan moet je wel héél lang met een bonkend hart rondlopen.” In theorie werkt het wel zo. Schrauwen: „We weten dat je energieverbruik in rust 60 tot 70 procent van je dagelijkse energieverbruik is. Als je je rustverbruik iets kunt verhogen, val je dus af.”

Daar zijn volop experimenten mee gedaan. Er zijn pillen die het sympathisch zenuwstelsel activeren, het autonome zenuwstelsel dat je lichaam klaarmaakt voor actie. Schrauwen: „Die werken net als adrenaline. Ze verhogen je energieverbruik. Het werkt, maar het is wel heel onprettig om de hele tijd met een kloppend hart op de bank te zitten.”

Bewegen, dus. Morgen wil Piet Driest uit Groningen, die na een inactief jaar met pijn uit de sportschool kwam, weten of je ook spierpijn in je hart kunt hebben.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carola Houtekamer