Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Uitgelicht

Film

Baby’s Day Out (Patrick Read Johnson, 1994, VS). Klucht over een voortdurend kraaiende baby (gespeeld door een eeneiige tweeling en bestuurbare poppen) die halsbrekende toeren uithaalt in de grote stad, op de hielen gezeten door oliedomme boeven onder wie Joe Mantegna. RTL8, 20.30-22.30u.

U.S. Marshals (Stuart Baird, 1998, VS). In als The Fugitive II geafficheerde, mechanische actiefilm herneemt Tommy Lee Jones zijn rol van jager, dit keer nog iets duisterder en gekwelder. Zijn prooi is nu de van moord verdachte Wesley Snipes. Ook met Robert Downey jr.Veronica, 20.30-23.05u.

Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met Jeanne Moreau, Oskar Werner (Jules) en Henri Serre (Jim).TV5, 23.53-01.35u.

Jagdhunde (Ann-Kristin Reyels, 2007, D). Gezinsdrama waarin de gescheiden vader Henrik niet in staat blijkt een band op te bouwen met zijn 16-jarige zoon Lars, net zo min als zijn moeder Brigitte. Terwijl het ene na het andere familiegeheim uit de kast tuimelt en de onderlinge verhoudingen, ondanks de nadering van Kerstmis, steeds verder verslechteren, leert Lars van de dochter van de cafébaas, de dove Marie, dat begrip niet altijd met praten gepaard hoeft te gaan. En hij blijkt zelfs in staat om de machteloze, ingesleten gedragspatronen van zijn ouders te doorbreken. Film won diverse prijzen in Berlijn en de VS, onder meer voor actrice Luise Berndt (Marie).ZDF, 00.15-01.40u.

Informatief

Flüsse der Welt. Serie documentaires over grote rivieren en de mensen die er van afhankelijk zijn. In dit eerste deel de Colorado, die ontspringt in de Rocky Mountains en 2.300 kilometer verder, via tal van ravijnen en valleien (onder meer Monument Valley en de Grand Canyon) in de Golf van Californië de zee bereikt. Bij de adembenemende landschappen langs de oevers zijn rotsformaties die tot de oudste ter wereld behoren.Arte, 20.15-21.00u.

Tegenlicht: De macht van de rating agencies. Reportage over de rol en invloed van rating agencies. Gesproken wordt onder anderen met Jerome Fons, ex-directeur van Moody’s, David Levey, oud-hoofd van de afdeling Europese landenratings van Moody’s, Timothy Sinclair, hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick, en Dirk Müller, voormalig beurshandelaar in Frankfurt. Daarnaast wordt gekeken naar de gevolgen van de afwaardering van Portugal en wordt gepraat met Ron Grassi, een gepensioneerde advocaat die in zijn eentje een rechtszaak is begonnen tegen de agencies.Ned.2, 21.00-22.00u.

360°– Geo: Expédition au Spitzberg. Vanaf eind september maken de bewoners van Spitsbergen, overwegend studenten en wetenschappers, zich op voor een lange, donkere winter. In deze film zien we Rupert Krapp, die zich bezighoudt met de bevoorrading van de verspreid en geïsoleerd liggende onderzoeksstations en -schepen. Het is een tocht door de talrijke fjorden van het eiland. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 22.00-23.00u.

Protecting our children – Damned if they do, damned if they don’t. Eerste uitzending van driedelige serie over het werk van de Kinderbescherming in Bristol. De dienst werd een jaar lang gevolgd. De pas met dit werk begonnen Susanne probeert een familie te helpen met hun driejarige zoontje dat leerproblemen heeft. Maar de vader van het knulletje doet zo vijandig dat Susanne niet de hulp kan bieden die zij graag zou willen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Irak – Das Erbe der Amerikaner. Bijna alle Amerikanen hebben Irak verlaten. In Bagdad worden weer bijna dagelijks bomaanslagen gepleegd. Verslaggever Jörg Armbruster reisde in december en januari door Irak en praatte met families die hij jaren geleden bij vorige bezoeken leerde kennen. Sommigen gaat het beter dan vroeger, maar anderen – Irakezen die voor de Amerikanen werkten – vrezen voor hun leven. Ook gaat hij met veiligheidstroepen op patrouille en bezoekt hij de vesting van de sjiitische geestelijke Muqtada Sadr. Elders zoekt hij contact met soennitische stamhoofden die sinds de val van Saddam hun macht kwijt zijn. ARD, 22.45-23.15u.

Amusement

Een laatste groet. Nieuwe comedyshow waarin een bekende Vlaming alvast zijn eigen begrafenis bijwoont. Met Bart Peeters als ceremoniemeester en opgeluisterd door de drie ‘beste vrienden’ van de overledene: een wisselend panel bevolkt door Vlaanderens beste acteurs en komedianten. De vrienden krijgen fragmenten voorgeschoteld uit het videotestament van de overledene en doen er alles aan om de daarin geuite wensen te vervullen. In de finale neemt de overledene plaats in zijn kist en brengen zijn vrienden hem een ultieme ode.Canvas, 20.40-21.10u.