Twee doden bij protesten in Senegal - ‘jongeren zijn president Wade zat’

Demonstranten rennen weg voor traangas. De foto werd dit weekend in de Senegalese hoofdstad Dakar gemaakt, toen boze jongeren in confrontatie kwamen met de oproerpolitie. Foto Reuters / Joe Penney

Bij protesten in Senegal zijn vandaag twee doden gevallen toen veiligheidstroepen het vuur openden op de demonstranten. Dat meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters. In Senegal is het als sinds vrijdagnacht zeer onrustig na een omstreden uitspraak van het constitutionele hof over de presidentsverkiezingen van volgende maand.

De twee doden zijn bevestigd door een woordvoerder van de politie, maar verdere details zijn niet bekend gemaakt. Volgens de ooggetuige zou het gaan om een oude vrouw en een student. De overheidstroepen zouden hebben geschoten op demonstranten nadat die weigerden het protest op te breken.

Zittende president mag voor derde termijn gaan

De reden van de protesten is het besluit van het constitutionele hof van vrijdag dat zittend president Abdoulaye Wade voor een derde termijn mag gaan. Volgens de oppositie is dat illegaal, omdat de grondwet meer dan twee termijnen verbiedt. Tegelijkertijd mag de populaire zanger Youssou N’Dour niet aan de verkiezingen meedoen. Volgens het hof kan niet worden gecontroleerd of een deel van de door hem verzamelde handtekeningen voor zijn kandidatuur echt zijn. Na de bekendmaking van het besluit van het hof braken er dit weekend ongeregeldheden uit.

Senegal staat bekend als stabiel en democratisch, maar president Wade heeft zich afgelopen jaren ontzettend onpopulair gemaakt, schrijft correspondent Pauline Bax vandaag in NRC Handelsblad. Bax:

“Senegal is het enige land in West-Afrika dat nooit een staatsgreep of burgeroorlog heeft gekend. Het staat bekend als stabiel en democratisch. Maar de steeds autocratischer regerende Wade heeft zich de afgelopen jaren zo onpopulair gemaakt dat veel jongeren van hem af willen. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Veel jongeren vinden Wade simpelweg te oud om aan te blijven als president. Hij haalde projectontwikkelaars binnen die de hoofdstad Dakar hebben aangekleed met vijfsterrenhotels en luxe appartementen, en liet een peperduur standbeeld optrekken dat de glorieuze toekomst van Afrika verbeeldt. Tegelijkertijd stegen de voedsel- en benzineprijzen en nam de armoede in de laagste inkomensklasse toe. Donorlanden maken zich zorgen over corruptie onder de politieke elite en verduistering van hulpgeld.”

De verkiezingen in Senegal worden op 26 februari gehouden. Dertien andere tegenstanders van Wade mogen wel meedoen aan de verkiezingen.

Beelden van de onrust in Senegal na de uitspraak van het hof.

    • Lex Boon