Tonio wel, Palmen niet op Librislijst

De jury van de Libris Literatuurprijs heeft de ‘requiemroman’ Tonio van A.F.Th. van der Heijden wel op de longlist gezet, maar Connie Palmens Logboek van een onbarmhartig jaar en Erwin Mortiers Gestameld liedboek niet. Alleen romans kunnen de Librisprijs, 50.000 euro groot, winnen. De boeken van Mortier (over zijn aftakelende moeder) en Palmen (over haar rouw na de dood van haar man Hans van Mierlo), kwamen niet door die ballotage.

De winnaars van de Librisprijs in 2009 (Dimitri Verhulst), 2008 (D. Hooijer) en 2002 (Robert Anker) haalden de longlist evenmin. Ook Bernlef, Kader Abdolah en L.H. Wiener werden gepasseerd.

De Libris-longlist telt achttien boeken: Thomas van Aalten (De schuldigen), Stefan Brijs (Post voor mevrouw Bromley), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Stephan Enter (Grip), Anna Enquist (De verdovers), Anne-Gine Goemans (Glijvlucht), A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Herman Koch (Zomerhuis met zwembad), Jan van Loy (Ik, Hollywood), Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht), Marcel Möring (Louteringsberg), Chris Rippen (Hier gebeurt niets), Henk van Straten (Salvador), Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos), Erik Vlaminck (Brandlucht) en Gerwin van der Werf (Wild). De prijsuitreiking is op 7 mei.

    • Arjen Fortuin