Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Tientallen doden door winterweer Oost-Europa

Een hond zit op een grote hoop sneeuw in Roemenië. De temperatuur in dit land is gedaald tot -15 graden.

In Nederland mag het dan sinds gisteren wat sneeuwen en vriezen, maar het stelt allemaal weinig voor in vergelijking met het winterweer in Oost-Europa. Door hevige sneeuw en temperaturen onder de -20 graden zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

  • In Oekraïne zijn de afgelopen dagen 18 mensen, onder wie twaalf daklozen, omgekomen door onderkoeling. Zo’n 500 mensen hebben medische hulp gezocht wegens bevriezingsverschijnselen en onderkoeling. De temperatuur ligt overdag rond -16 graden en ‘s nachts -23 graden.
  • In Polen zijn tien mensen doodgevroren, sinds de temperatuur in dit Oost-Europese land sinds vrijdag gedaald is naar -26 graden. Daklozen worden volgens de politie opgevangen in onverwarmde gebouwen.
  • In het midden van Servië zijn drie mensen door de kou omgekomen en zijn twee mensen vermist. In 14 gemeenten zijn  noodplannen in werking getreden. Pogingen om sneeuw van de wegen te verwijderen werden bemoeilijkt door sterke winden. Tientallen steden hebben te maken met stroomuitval.
  • In Roemenië zijn sinds donderdag zes mensen doodgevroren. De temperatuur in dit land is gedaald naar -27  graden.
  • In Bulgarije kwam een man van 57 jaar om het leven door de kou. In grote delen van dat land is een ‘code oranje’ uitgeroepen. Door hevige winden is de belangrijkste haven het land afgesloten.
  • In Praag worden tenten opgezet voor zo’n 3000 daklozen.

Vrieskou in Nederland

In Nederland is het de komende dagen droog, zonnig en koud winterweer, meldt het KNMI.  Overdag is er  lichte, en ‘s nachts en in de ochtend matige, mogelijk ook strenge vorst. In het weekeinde is er meer bewolking en is er kans op wat sneeuw. Voor de volgende week is de verwachting nog onzeker. Er is volgens het KNMI een kans van 60 procent op een voortzetting van het koude winterweer met mogelijk ook sneeuw.

NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra meldde eerder vandaag op Twitter:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra De onzekerheid op lange termijn is weer afgenomen. Kans op aanhoudende #vorst na komend weekend is weer groter!