Tennisster Azarenka laat Sjarapova kansloos in finale in Melbourne

Na haar overwinning bij de Australian Open is Victoria Azarenka de nieuwe nummer één van de wereld.

ROTTERDAM. Victoria Azarenka heeft zaterdag de Australian Open op haar naam geschreven. De 22-jarige Wit-Russische tennisster, die tevens haar eerste grandslamtitel behaalde, was in de finale met 6-3 en 6-0 oppermachtig tegen de 24-jarige Maria Sjarapova (4) uit Rusland. Azarenka is door haar zege in Melbourne ook de nieuwe nummer één op de wereldranglijst.

Sjarapova begon uitstekend aan haar derde finale in Melbourne. De Russin nam snel een 2-0 voorsprong en leek ook de derde game te winnen. Azarenka had echter op tijd haar zenuwen in bedwang en ging steeds beter spelen. Nadat ze op haar beurt de service van Sjarapova had gebroken, kwam Azarenka in de eerste set op een 4-3 voorsprong. Dankzij haar gevarieerde spel brak de Wit-Russin ook in de achtste game de service van Sjarapova. Deze kon weinig inbrengen tegen Azarenka, maakte te veel fouten en verloor na drie kwartier de eerste set.

In de tweede set had Sjarapova geen antwoord meer op het spel van haar tegenstander. Azarenka brak de service van de voormalige nummer één van de wereld drie keer en liep uit naar een 5-0 voorsprong. Sjarapova, die in 2008 de titel veroverde in Melbourne, probeerde nog druk te zetten op de service van Azarenka maar kon de de eerste grandslamzege van de Wit-Russin niet meer in gevaar brengen.

„Een droom die werkelijkheid wordt”, luidde de enigszins clichématige reactie van Azarenka na haar eerste grandslamzege. Dat ze na haar titel in Melbourne nu de wereldranglijst aanvoert, noemde Azarenka een „mooie bonus”.

Vanuit Wit-Rusland kreeg Azarenka alle lof toegezwaaid door president Aleksandr Loekasjenko. „Vika, jij bent de trots van onze hele natie”, liet de president in een verklaring weten. „Het land is in de ban van jouw prestatie. In deze koude januaridagen heb je de Wit-Russische harten verwarmd met je wil om te winnen en je gratie.” Reuters, Novum