Sorry, te dik - Next Top Model-winnaressen kregen fractie van hoofdprijs

De cover van nrc.next van vanochtend.

Twee winnaressen van RTL-televisieprogramma Holland’s Next Top Model (HNTM) hebben maar een fractie van de hoofdprijs van 75.000 euro gekregen. De reden hiervoor: uit periodieke metingen bleek dat ze niet de juiste heupmaat hadden. Dat schrijft nrc.next vanochtend.

Slechts 10.000 van de beloofde 75.000 euro

Ananda Marchildon en Rosalinde Kikstra, winnaressen in respektievelijk 2008 en 2009, kregen na hun overwinning een modellencontract bij Modelmasters The Agency (MTA), dat speciaal voor HNTM is opgericht. Ondanks dat in het modellencontract staat dat een “inkomen van 75.000 euro wordt gegarandeerd”, hebben beide modellen naar eigen zeggen slechts 10.000 euro van het beloofde geld ontvangen.

Marchildon is inmiddels een rechtszaak begonnen tegen MTA en Elite Model Management, dat de HNTM-modellen later in portefeuille kreeg, om het resterende bedrag alsnog te krijgen. Als ze verliest, wil het model de schade verhalen op RTL en HNTM-producent Endemol. Kikstra overweegt zich hierbij aan te sluiten.

Maandelijkse metingen: niet de juiste maten

Uit e-mails blijkt dat de vrouwen door Elite Model Management de wacht werd aangezegd omdat ze ‘niet de juiste maten hadden’. Elite vereist een heupmaat onder de 90 centimeter, maar ondanks een zwaar dieet- en fitnessprogramma slaagden beide modellen er niet in deze maat vast te houden. Nadat een tweewekelijkse (Marchildon) en maandelijkse (Kikstra) heupmeting niet de gewenste vooruitgang liet zien, besloot Elite beide modellen van de website te halen.

RTL en HNTM-producent Endemol zeggen geen partij te zijn in het conflict tussen de winnaressen en de modellenbureaus. “Onze bemoeienis houdt op zodra de winnaars een contract tekenen.”

Lees het volledige artikel vanochtend in nrc.next of in de digitale editie (abonnees). Reacties m.b.t. gelijksoortige gevallen kunnen worden gemaild naar de betreffende redacteur van nrc.next: s.bronzwaer@nrc.nl.

2008, Ananda Marchildon wint de modellenwedstrijd: