Sjinkie Knegt onbevreesd en brutaal naar Europese titel

De nieuwe Europees kampioen shorttrack heet Sjinkie Knegt. Hij won afgelopen weekeinde het puntenklassement bij de titelstrijd in het Tsjechische Mlada Bolaslav. Het Nederlandse succes werd gecompleteerd met de zilveren medaille voor Niels Kerstholt.

Knegt legde vrijdag de basis voor zijn titel op de 1.500 meter, die hij won. Hij werd nadien tweede op de 1.000 meter en won met de Nederlandse ploeg de aflossingswedstrijd. In het puntenklassement was Knegts vierde plaats op de afsluitende 3.000 meter voldoende om Europees kampioen te worden. Die afstand werd gewonnen door Kerstholt.

Knegt is de eerste Nederlander die individueel de Europese titel wint. De 22-jarige Fries uit Bantega behaalde vorig jaar in Heerenveen nog brons. Hij vergaarde afgelopen weekend in totaal 63 punten, zestien meer dan Kerstholt.

Als jochie van negen was Knegt al de schrik van de ijsclub van Thialf, bleek een jaar geleden uit een verhaal in deze krant. Zijn brutaliteit op het ijs grensde aan wangedrag, vonden ze bij het bestuur. Zijn toenmalige trainer en ontdekker, Kosta Poltavets, moest de critici ervan overtuigen dat dit gedrag bij shorttrackschaatsen hoorde. Ze vonden dat hij te brutaal was. Als hij een gat zag dook hij erin, wat er ook gebeurde. Hij kende geen grenzen.

Toch bleek dat de weg die Poltavets met Sjinkie Knegt bewandelde, de basis was voor de ontwikkeling van zijn talent. „Ik wilde hem niet afremmen in zijn vechtlust. Hij was een mannetje met een eigen karakter. Maar je kon al zien dat hij een shorttracker van wereldniveau kon worden.”

Het waren dit weekend succesvolle EK voor de Nederlanders. Jorien ter Mors won gisteren de 1.000 meter, werd tweede op de 3.000 meter en maakte deel uit van de estafetteploeg die goud won op de 3.000 meter. Zij finishte vrijdag op de 1.500 meter als tweede, achter Arianna Fontana uit Italië.

Ter Mors werd bij de vrouwen tweede in het puntenklassement. Met haar puntentotaal van 76 eindigde ze op gepaste afstand van winnares Fontana die tot een totaal van 107 punten kwam.

De Italiaanse werd hiermee voor de vierde keer in haar loopbaan Europees kampioene.