Ruim de helft van de Nederlanders is te dik

Foto Stock.xchng

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de mannen tussen de 30 en 70 jaar is zestig procent te zwaar (een BMI van 25 of meer). Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is 44 procent te dik.

Het is het eerste grootschalige onderzoek naar overgewicht van het RIVM in vijftien jaar. Toen was bijna de helft van de mannen te dik en een derde van de vrouwen.

Aantal mensen met grote buikomvang gestegen

Volgens het RIVM valt vooral op dat het aantal mensen met een grote buikomvang gestegen is. Van de mannen heeft 27 procent een omtrek van 102 centimeter of meer. Bij de vrouwen heeft 39 procent te veel buikvet. Zij hebben een te grote buikomtrek als die meer dan 88 centimeter is.

Vooral bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar is het aantal vrouwen met een te grote buikomtrek toegenomen. Ging het halverwege de jaren negentig om vijftien procent van deze vrouwen, zo kampt in het onderzoek nu 26 procent van de vrouwen met een te grote buikomtrek.

Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder bijna vierduizend mensen, blijkt verder dat 13 procent van de mannen tussen de 30 en 70 jaar obesitas heeft (ernstig overgewicht; een BMI van 30 of meer). Bij de vrouwen ligt dit percentage op 14 procent.

Lees hier het volledige rapport in PDF-formaat.

    • David Haakman