Rechter verbiedt ontruiming van Occupy Den Haag

De gemeente had de Occupyers op het Malieveld graag ondergebracht bij de winteropvang voor daklozen. De rechter stak er een stokje voor.

Den Haag. „Laat ze maar komen, we zijn er klaar voor”, zegt een oudere man die zich Ferrie van Maanen (65) noemt strijdlustig. Zijn dikke kleding en sjaals wekken de indruk alsof hij doelt op de koude die gaan komen. Maar Van Maanen – noem me maar „opa” – bedoelt de politie.

Die was gisterochtend naar het Haagse Malieveld gekomen om te vertellen dat het afgelopen moet zijn met het Occupy-kamp aan de rand van het veld. Burgemeester Van Aartsen bleek een gemeentelijke regeling die bedoeld is voor de bescherming van daklozen in vorstperiodes te hebben ingezet tegen de Occupy-beweging. „Overnachten moeten ze thuis doen”, zei Van Aartsen. „Maar ze zijn natuurlijk ook welkom bij de speciale winteropvang voor dak- en thuislozen.”

De enigszins neerbuigende toon van VVD-burgemeester past bij de benadering die is gekozen tegenover de demonstranten, zegt Bart Krutwagen. Hij noemt zich „parttime-Occupyer” en consultant in milieuzaken. „Blijkbaar ziet de gemeente ons als daklozen, niet als demonstranten.”

En als potentiële fraudeurs. Partijgenoten van Van Aartsen in de Haagse gemeenteraad lieten eerder weten dat sociale rechercheurs maar eens bij het kamp langs moesten gaan. Dit om te controleren of er onder de circa twintig Occupyers die sinds oktober het kamp bezetten geen mensen met een uitkering zaten. Die moest dan terstond worden afgepakt. Het dreigement werd overigens na tussenkomst van onder anderen loco-burgemeester Henk Kool (PvdA) niet uitgevoerd.

Als een wat oudere agen gistermiddag om vijf uur op het Malieveld komt vertellen dat de tentjes nu echt ontruimd moeten worden, stijgt luid gejoel op. Vrolijke trommelmuziek klinkt, om de ongunstige voortekenen te verdrijven. Een deel van de ongeveer vijftig aanwezigen geeft te kennen geweldloos verzet te zullen plegen. Er worden persberichten via papier en Twitter verspreid met oproepen om massaal naar het Malieveld te komen. De actievoerders spannen een kort geding aan om een verbod op ontruiming af te dwingen.

Nog diezelfde avond, iets na acht uur, dient het kort geding. De rechter velt direct zijn oordeel: de ontruiming is niet rechtmatig, de actievoerders van Occupy Den Haag mogen blijven. Wel moeten de actievoerders van de rechter tussen 22.00 uur 8.00 uur het kamp verlaten. Twee ‘bewakers’ mogen dan in het kamp verblijven. Maar ze mogen niet slapen.