Politiebond heeft problemen met boerkaverbod

De politie zal het boerkaverbod niet volledig uitvoeren. Dat verwachten de politiebonden ACP en NPB, waarbij samen meer dan 50.000 politieagenten zijn aangesloten. Beide betwijfelen of het dragen van een boerka een veiligheidsrisco met zich meebrengt, zoals het kabinet stelt.

Het kabinet kondigde afgelopen vrijdag een verbod aan op het dragen van gelaatsbedekkende kleding op straat, zoals boerka’s, bivakmutsen, maskers en motorhelmen. Uitzonderingen gelden tijdens carnaval en sinterklaas, voor bivakmutsen als het erg koud is en voor helmen als het dragen ervan in het verkeer verplicht is. Op overtreding van het verbod staat 390 euro boete.

Volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) dient het verbod de veiligheid en de openbare orde. Hij vindt dat de politie het boerkaverbod, als dat eenmaal door het parlement is aangenomen, gewoon moet handhaven.

De ACP voorziet juridische problemen met het boerkaverbod. Voorzitter Gerrit van de Kamp: „Als wordt gezegd dat vrouwen worden gedwongen tot het dragen van een boerka, dan is het juridisch onzeker of je de vrouw daarvoor kunt beboeten. Daarvoor moet je sancties treffen tegen degene die haar dwingt.”

Op zichzelf heeft Van de Kamp geen moeite met een verbod op gelaatsbedekkende kleding, althans als de omstandigheden daarom vragen. „Bij ernstige situaties, zoals laatst met de hooligans bij het Feyenoordstadion, zullen politiemensen graag bivakmutsdragers op de bon slingeren. Maar daarmee vergeleken is een doodgewone vrouw op straat met een boerka toch een heel ander veiligheidsrisico. Die kun je niet zomaar een bedreiging van de openbare orde noemen.”

NPB-voorzitter Jan Willem van de Pol noemt de plannen „symboolwetgeving”. De Raad van Hoofdcommissarissen noemt handhaving van het boerkaverbod een lokale verantwoordelijkheid. De Raad van State, de belangrijkste wetgevingsadviseur, had al eerder scherpe kritiek op het voorstel.

De Groningse wethouder Karin Dekker (GroenLinks) heeft per twitter „alle vrouwen” opgeroepen „een boerka aan te schaffen en te dragen”.