Philips lijdt verlies in laatste kwartaal van 2011

Philips heeft 2011 afgesloten met een verliesgevend kwartaal. In de laatste drie maanden van vorig jaar belandde het electronicaconcern in de rode cijfers met een verlies van 162 miljoen euro. De labiele Europese economie en tegenvallende verkopen van hun apparaten voor de zorg zijn daar de reden van.

Ook Philips lijdt onder de verslechterde Europese economie. Foto Reuters / Steve Marcus

Philips heeft 2011 afgesloten met een verliesgevend kwartaal. In de laatste drie maanden van vorig jaar belandde het elektronicaconcern in de rode cijfers met een verlies van 162 miljoen euro. De labiele Europese economie en tegenvallende verkopen van hun apparaten voor de zorg zijn daar de reden van.

“De wereldeconomie en Europa in het bijzonder” zijn reden om ook in de verwachtingen voor 2012 “voorzichtig” te zijn, zei bestuursvoorzitter Frans van Houten vandaag in een toelichting bij de cijfers. De eerder aangekondigde reorganisatie en eenmalige investeringen zullen dit jaar de resultaten drukken.

Begin januari gaf Philips al een winstwaarschuwing af voor het laatste kwartaal. Het was de derde sinds het aantreden van Van Houten in april van 2011.

Het vierde kwartaal van 2010 leverde nog een winst op van 463 miljoen euro. De omzet steeg wel: van 6,5 miljard euro in 2010 tot 6,7 miljard in 2011. Analisten gingen voor 2011 uit van een omzet van 6,6 miljard en een winst van 66 miljoen.

2011 was een turbulent jaar voor Philips

Philips heeft een zwaar jaar achter de rug. In april werden tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal vergezeld van de mededeling dat het geen televisies meer ging maken - de eerste beslissing die Van Houten nam als topman. In het tweede kwartaal werd een verlies van 1,3 miljard euro geboekt.

Toen werd al aangekondigd dat het bedrijf zou gaan bezuinigen, waarop in oktober naar buiten kwam dat het tien procent van de banen in Nederland schrapt. Wereldwijd verdwijnen bij de elektronicagigant 4.500 van de 117.000 arbeidsplaatsen. De grote reorganisatie moet Philips 800 miljoen euro opleveren aan besparingen.

Philips opknippen in drie stukken?

Naar aanleiding van de winstwaarschuwing van eerder deze maand wordt door aandeelhouders gespeculeerd over een opdeling van Philips in drie stukken: consumentenproducten, verlichting en medische systemen. Volgens hen zijn de losse onderdelen bij elkaar opgeteld meer waard dan de waar het gehele concern nu op basis van de beurskoers op geschat wordt. Oud-topman Cor Boonstra liet toen in NRC Handelsblad weten dat hij daar niets in ziet: “Ook in mijn tijd zijn daar studies naar gedaan. Het is geen oplossing voor de problemen. [...] Van Houten moet niet toegeven aan de druk van het aandeelhouderskapitalisme.”

    • Peter Zantingh