Opnieuw tientallen doden in Syrië

Het bloedvergieten in Syrië neemt toe. Over sancties tegen het bewind is de wereld nog verdeeld.

Bij het geweld in Syrië zijn gisteren zeker 66 mensen om het leven gekomen, onder wie 26 burgers. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie die vanuit Londen probeert het aantal doden in Syrië bij te houden.

Gisterochtend zette het leger meer tanks en pantservoertuigen in om de troepenmacht in en bij Damascus te versterken. Zaterdag kwam het daar ook al tot gevechten. In buitenwijken van Damascus hebben deserteurs die vormen het Vrije Syrische Leger vormen, de afgelopen dagen controleposten geplaatst.

Volgens activisten verloren gisteren drie mensen het leven bij zware gevechten in de voorstad Kfar Batna. De voorstad werd bestookt met granaten, evenals de voorsteden Saqba en Arbeen. Zes militairen kwamen om het leven toen de bus waarin ze zaten in de voorstad Sahnaya op een bermbom reed. Zeker zes personen raakten gewond.

Het Syrische regime probeert uit alle macht de onrust de kop in te drukken en er wordt steeds meer geweld gebruikt. Het toenemende bloedvergieten maakt pogingen van Arabische en westerse landen een einde te maken aan het geweld steeds urgenter.

Zaterdag maakte de Arabische Liga bekend dat ze de waarnemersmissie in Syrië gaat stopzetten vanwege het toenemende geweld. Eerder trokken enkele Golfstaten zich al terug uit de missie. De Arabische Liga is verdeeld over Syrië. Veel landen, zoals Irak, Libanon en Algerije, zijn niet erg enthousiast over harde maatregelen tegen de Syrische president Basjar Assad.

En ook in de Veiligheidsraad van de VN heerst verdeeldheid. China en Rusland weigeren in te stemmen met sancties tegen Syrië. Rusland is bereid zijn veto te gebruiken om sancties tegen te houden.

Het hoofd van de Arabische Liga Nabil Elaraby vertrok gisteren samen met de Qatarese premier Hamad bin Jassim naar New York. Zij proberen steun te krijgen van de VN voor het vredesplan van de Liga. In het plan wordt opgeroepen tot een overgangsperiode van twee maanden waarin de macht wordt overgedragen aan een eenheidsregering. NRC