Ontruimen van Occupy Den Haag verboden

De gemeente Den Haag mag het kamp van de actievoerders van Occupy Den Haag niet ontruimen. Dat heeft de rechter gisteravond besloten in een kort geding dat de actievoerders hadden aangespannen.

De gemeente wilde dat de betogers zouden weggaan omdat het wegens de kou niet langer verantwoord zou zijn dat de demonstranten op het Malieveld overnachten. Daar hebben ze sinds 15 oktober een aantal tentjes opgeslagen.

Omdat de Occupyers hun kamp weigerden te ontruimen, dreigde de gemeente met politie-ingrijpen. Daarop stapten de actievoerders naar de rechter. Die oordeelde dat het kamp niet hoeft te worden ontruimd. Wel bepaalde hij dat er ’s nachts niet mag worden geslapen. Tussen tien uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends mogen twee bewakers in het kamp verblijven.

De gemeente beriep zich bij haar poging het Occupykamp te ontruimen op de winterregeling voor daklozen. Die is gisteravond ingegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou de regeling ook voor de actievoerders gelden.

De vier grote steden willen niet dat daklozen bij aanhoudende kou buiten overnachten. Als vijf dagen vorst op rij wordt voorspeld, worden mensen ’s nachts van straat gehaald en ondergebracht bij de winteropvang voor dak- en thuislozen.