Sneeuwval leidt tot zeer zware ochtendspits

De sneeuwval leidt in het hele land tot ongelukjes. De A73 van Nijmegen naar Maasbracht is bij Venlo zelfs afgesloten door een ongeval, meldt de ANWB. De bond denkt uiteindelijk uit te komen op 300 kilometer file in plaats van de gebruikelijke 180.

Drukte op de wegen door het plotseling toch nog strenge winterweer. Foto NRC / Arjan de Jongh

De sneeuwval heeft vanochtend tot een zeer zware ochtendspits geleid. Even na 08.00 uur werd een piek van 384 kilometer file bereikt, meldt de Verkeersinformatiedienst. Het aantal ongelukken in het land is desondanks niet hoger dan normaal. “De weggebruikers passen zich goed aan aan de weersomstandigheden”, zegt een woordvoerder.

Normaal wordt de piek pas rond 08.45 uur bereikt, maar vanwege het weer vertrekken mensen volgens een woordvoerder van de VID vroeger. “Al maakt het met deze files niet veel uit als je vroeger vertrekt.” Hij sluit niet uit dat de uiteindelijke piek nog hoger uitvalt.

Rond 07.30 uur stond in totaal tachtig kilometer file, terwijl dan normaal veertig kilometer staat. Een half uur later stond er plots 230. De ANWB waarschuwt in het hele land, maar vooral in Noord-Holland, Midden Nederland en Zuid-Limburg, voor plaatselijke gladheid door sneeuw. “Lokale en regionale wegen kunnen verraderlijk glad zijn. Zeker als de pekel niet goed is ingereden”, meldt Weeronline.

In het noordoosten van het land kunnen natte wegen opvriezen. “Dat komt door de koude lucht die achter het sneeuwfront zit”, weet Weeronline. “In Groningen vriest het al vijf graden.” De sneeuw trekt van de lijn Amsterdam-Roermond verder naar het zuidwesten, waardoor ook Zuid-Holland en Zeeland met sneeuw te maken krijgen. “Maar heftiger dan dit wordt het voorlopig niet.”

De Nederlandse weggebruikers moeten nog aan de sneeuw wennen, denkt de weersite. In zo’n beetje het hele land zou een centimeter sneeuw gevallen, in Noord-Brabant en Limburg plaatselijk zelfs twee centimeter. De komende week wordt meer winterweer verwacht. Vrijdag, zaterdag en zondag kan het weer gaan sneeuwen.

    • Jules Seegers