Nederlandse shorttrackers succesvol bij EK in Tsjechië

Sjinkie Knecht of the Netherlands competes during the men's 1000m final at the European Championship of ISU World Cup Short Track eventon January 29, 2012 in Mlada Boleslav. Sjinkie Knecht of Netherland is overall winner of European Championship ahead his compatriot Niels Kerstholt and Thibaut Fauconnet of France took bronze medal. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK AFP

Nederland behaalde drie Europese titels: eenmaal individueel (Sjinkie Knegt) en twee keer op de estafette (mannen 5 km, vrouwen 3 km).

ROTTERDAM. De Nederlandse shorttrackers hebben dit weekend bij de Europese kampioenschappen in Tsjechië erg goed gepresteerd. Jorien ter Mors won gisteren de 1.000 meter, werd tweede op de 3.000 meter en maakte deel uit van de estafetteploeg die goud won op de 3.000 meter. Bij de mannen won Niels Kerstholt de 3.000 meter en werd Sjinkie Knegt tweede op de 1.000 meter. Bovendien mocht Knegt zich als winnaar van het puntenklassement kronen tot Europees kampioen. Kerstholt en Knegt verzekerden zich met de estafetteploeg van de Europese de titel op de 5.000 meter.

Vrijdag had Knegt al de 1.500 meter winnend afgesloten. Op de schaatsmijl werd Kerstholt derde. Ter Mors finishte vrijdag op de 1.500 meter als tweede, achter Arianna Fontana uit Italië.

In het puntenklassement was Knegts vierde plaats op de afsluitende 3.000 meter voldoende om Europees kampioen te worden. Knegt is de eerste Nederlander die individueel de Europese titel opeist. De 22-jarige Fries uit Bantega behaalde vorig jaar in Heerenveen nog brons. Hij vergaarde afgelopen weekend in totaal 63 punten, zestien meer dan zijn landgenoot Kerstholt.

Ter Mors werd bij de vrouwen tweede in het puntenklassement. Met haar totaal van 76 punten eindigde ze op gepaste afstand van winnares Fontana die tot een totaal van 107 punten kwam. De Italiaanse werd hiermee voor de vierde keer in haar loopbaan Europees kampioen. NRC