Multinationals in de schijnwerpers

Het is jaarcijferseizoen. Deze week is het de beurt aan Shell en Unilever. In Athene en Brussel wordt onderhandeld over de eurocrisis.

Wordt dit de week van Mark Zuckerberg?

Het gerucht gaat dat de 27-jarige multimiljardair deze week de formulieren indient bij toezichthouders Securities and Exchange Commission om een beurgang van zijn sociale netwerksite Facebook voor te bereiden. Zakenkrant Wall Street Journal berichtte vorige week dat Facebook, met een geschatte waarde van 75 tot 100 miljard dollar, deze week een officieel begin wil maken aan een beursgang die 10 miljard dollar moet ophalen.

Het was de verwachting dat Facebook vorig jaar al een beursgang zou doen, maar door economische schokken bleek de situatie op de beurs te onzeker. De aandelenmarkten zijn dit jaar goed begonnen en de rust op de beurzen in New York lijkt, voorlopig, teruggekeerd.

Als Zuckerberg wil weten hoe het is om aan het hoofd van een beursgenoteerd bedrijf te staan, moet hij deze week opletten. Het is de week van cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Van elektronicareus Sony tot chocolade- maker Hershey’s en vastgoedbelegger Unibail-Rodamco, ze maken deze week hun resultaten bekend.

Welke bedrijven zijn in staat de gevolgen van de Europese schuldencrisis en de wereldwijde groeivertraging het beste op te vangen?

Donderdag presenteert Shell zijn cijfers. Vorig jaar presteerde het Brits-Nederlandse oliebedrijf zeer goed op de Amsterdamse beurs. Over het hele jaar steeg het aandeel met ruim 12 procent, terwijl de AEX met 12 procent daalde. Op het World Economic Forum afgelopen week in Davos zei topman Peter Voser dat hij een jaar van volatiele olieprijzen verwacht. De topman wil zich meer op Azië richten en de raffinageactiviteiten in Europa wil afbouwen, gezien de overcapaciteit. Shell ziet niks in een overname van de raffinaderijen van het noodlijdende Petroplus. Analisten verwachten dat Shell het dit jaar goed blijft doen op de beurs. Wel kunnen de resultaten over het vierde kwartaal tegenvallen. De crisis en de warme winter zorgen voor een lagere vraag naar brandstof.

Ook Unilever komt donderdag met zijn resultaten. De levensmiddelenfabrikant kampte begin deze maand met stakingen bij zeven van de twaalf fabrieken in Groot-Brittannië. Inzet van de werkonderbreking was ophef over de pensioenregeling. In het derde kwartaal voldeed Unilever net niet aan de groeiverwachtingen van analisten. Volgens financieel directeur Huët kwam dit door het beleid van Unilever. Het bedrijf investeerde 6 miljard euro in pr en marketing. Dat was volgens het bedrijf een investering die zich pas over de langere termijn terugbetaalt. Wel rapporteerde Unilever over het derde kwartaal een omzetgroei van 7,8 procent. Dat kwam door hogere grondstofprijzen en door een hogere afzet in Azië en Afrika.

Unilever-topman Polman en Shell-baas Voser riepen afgelopen week op het World Economic Forum euroleiders op snel een einde te maken aan de crisis. Vandaag zijn die leiders bijeen in Brussel om te onderhandelen over het nieuwe begrotingspact, dat vooral een zwaarder sanctiemechanisme moet introduceren voor landen die de regels overschrijden. Het Duitse proefballonnetje afgelopen weekeinde om de Griekse overheidsfinanciën onder Duitse curatele te stellen, heeft tot woede geleid in Athene. Volgens de Griekse minister Venizelos (Financiën) raakt het plan „de identiteit en waardigheid” van Griekenland.

Venizelos en de premier Papademos moeten haast maken met de onderhandelingen met internationale banken over de kwijtschelding van de Griekse staatsschuld. Volgens een woordvoerder van bankenclub IIF is er afgelopen weekend een akkoord bereikt over belangrijke juridische en financiële details. Dat brengt het deels kwijtschelden van de schuld door de banken dichterbij. Deze week wordt een definitief akkoord verwacht. Die deal moet dan goedkeuring krijgen van de zestien overige eurolanden, de ECB, het IMF en de Commissie. Mislukken de onderhandelingen, dan komt Griekenland al heel snel zonder geld te zitten.

    • Melle Garschagen